Rapporten är resultatet av de fakta-samlande besöken till Conakry den 22-27 maj och Niamey den 26-30 juni. Det märks i de två länderna att det politiska läget fortfarande är känsligt efter införandet av demokrati. Båda presidenterna har utsatts för attacker eller försök till attacker den senaste tiden. Gällande Guinea beklagar Reportrar utan gränser att de tre medielagarna som offentliggjordes under övergången fortfarande inte verkställts. Regeringens generelsekreterare ombes att omedelbart lämna in de nya lagarna till Högsta domstolen så att den kan intyga deras författningsenlighet och därigenom tillåta dem att publiceras i den officiella tidningen. Pressfrihetsorganisationen fördömer också den nya regeringens bristande intresse för att försvara mediefrihet, och oroas över flera repressiva åtgärder som vidtagits av Nationella kommunikationsrådet (CNC), ett mediereglerande organ. Den senaste av dessa åtgärder var ett direktiv den 26 juli som förbjuder ”alla stats-och privatägda nyhetskanaler” att nämna attacken den 19 juli på president Condés privata hem. Ordern bryter mot en paragraf i den nya nationella konstitutionen där pressfrihet nämns som en fundamental rättighet. Detta är likvärdigt med den tidigare censuren i landet och Reportrar utan gränser ställer sig bakom Guineas pressförbunds uppmaning till CNC att återkalla direktivet.
I rapportens slutsatser ber Reportrar utan gränser president Condé att offentligt åta sig målet att garantera pressfrihet och respekt för mediemångfald. Organisationen uppmanar också regeringen att försäkra en fortsatt public service-status för Radio-Télévision Guinéenne så att alla aspekter av det guineanska samhället kan reflekteras. Utvecklingen är mer positiv i Niger enligt rapporten. Brott mot pressfriheten är ovanliga och president Issoufous regering har tydligt uttryckt sin vilja att respektera den. Situationen fortsätter dock att vara bräcklig. Detta syntes exempelvis när en journalist för tidningen Le Canard Déchaîné hölls häktad den 21-22 juli trots att mediebrott avkriminaliserats enligt lag. Niger kan bli regionens förebild för gott styrelsesätt och pressfrihetsrespekt, men behöver först befästa det som åstadkommits. Politiken är inte populär hos alla parter, vilket just visats då soldater som tänkte störta regeringen greps för försök till lönnmord på president Issoufou. Reportrar utan gränser ber Nigers högsta tjänstemän att upprepa deras förpliktelser till mediefrihet och uppmuntrar dem till att fortsätta sina ansträngningar för att främja den.
Organisationen råder också regeringen att förutse åtgärder som är troliga att förbättra den ekonomiska miljön för medierna, och uppmanar landets journalister att inte glömma ansvaren i deras uppdrag att rapportera nyheter. Läs hela rapporten här. Bilder: Alpha Condé, Guineas president, till vänster (AFP/Pascal Guyot) och Mahamadou Issoufou, Nigers president, till höger (AFP/Seydou).