Ny rapport visar på allt grövre attacker på pressfriheten i Ryssland

Rysslandsrapport

Inför det ryska parlamentsvalet den 19 september publicerar Reportrar utan gränser (RSF) en ny rapport om hur pressfriheten i Ryssland fortsätter att kraftigt begränsas. Den ryska statsmakten med president Vladimir Putin i spetsen har under de senaste månaderna ökat attackerna på fria och oberoende medier och journalister.

Minst fem nyhetssajter har fått stänga ner sin verksamhet. Fler och fler medier tvingas registrera sig som utländska agenter, däribland tv-kanalen Doshd, nyhetsportalen Meduza och andra sajter med granskande journalistik.

Utvisningen av BBC:s mångåriga korrespondent Sarah Rainsford visar att även utländska reportrar är utsatta. De tillåts i princip bara arbeta i Ryssland så länge de inte granskar och kritiserar makthavarna.

RSF:s nya rapport är en uppdatering av rapporten Everything under control? Internet Censorship and Surveillance in Russia, från november 2019. Rapporten är framtagen av RSF:s tyska sektion och finns nedladdningsbar på engelska, ryska och tyska.

– Utan oberoende medier som rapporterar om ryska folkets vardag förlorar parlamentsvalet sin mening. När det inte är tillåtet att diskutera och rapportera om sociala problem och politisk mångfald avspeglar valresultatet bara makthavarnas förvrängda bild av samhället, inte folkets. Regeringar i demokratiska stater måste tydligt och kraftfullt försvara den grundläggande rätten till yttrandefrihet i sina framtida förbindelser med Ryssland, säger Christian Mihr, verksamhetschef för RSF Tyskland.

I rapporten för RSF gör en översyn över de många lagar som det ryska parlamentet antagit, i skuggan av covid-19-pandemin. Det handlar till exempel om skärpta lagar för så kallade ”utländska agenter” och nya bestämmelser som reglerar förtal och falska nyheter.

– Den här typen av lagar och regler gör det möjligt för myndigheterna att tysta alla försök att sprida information som avviker från den officiella versionen av aktuella händelser. Även om situationen för journalister i Ryssland länge varit allvarlig ser vi allt oftare hur attackerna blir grövre och sker i öppen dager, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

Även de globala digitala plattformarna har under det senaste halvåret fått kännbara böter när de inte blockerat information som den ryska tillståndsmyndigheten för media förbjudit. Det kan till exempel handla om information kring demonstrationerna till stöd för den fängslade oppositionspolitikern Alex Navalny. RSF uppmanar plattformarna att inte låta sig påverkas, utan att ta kampen för yttrandefrihet och att skydda sina använder även i Ryssland.

Ryssland rankas på plats 150   av 180 länder i RSFs pressfrihetsindex.

Här finns rapporten på:

Engelska

Tyska 

Ryska