Nya krav på censur i Kina

– Den kinesiska regeringen attackerar yttrandefriheten från alla håll, säger Reportrar utan gränser. De nya begränsningarna är raka motsatsen till vad allmänheten vill ha, något som även premiärminister Wen Jiabao antytt.

– De stora internetföretag som hjälper de kinesiska myndigheterna att övervaka och kontrollera internet är lika ansvariga. Vi uppmanar företag som äger bloggportaler att ta sitt ansvar, och inte låta regeringen använda dem till övervakning. All media som planerade att rapportera ifrån Folkkongressen fick dagen innan ett direktiv ifrån propagandaministeriet.Journalister fick endast använda sig av de officiella rapporter från nyhetsbyrån Zinhua och inte lägga till några egna kommentarer.

På kongressen beslutades även att myndigheter får hålla en person som ”äventyrar den nationella säkerheten” gripen på en hemlig plats upp till sex månader. När polisen griper någon måste de anhöriga informeras inom ett dygn, men behöver inte meddelas varför de gripits. Men inte allt är negativt;  Det är nu olagligt att i en rättegång använda information som getts under tortyr, förhör ska börja spelas in på video och den misstänkte har rätt att ha en advokat närvarande ifall den åtalade riskerar ett straff på tio år eller mer. Xiong Wei, en forskare som specialiserat sig på den nya lagstiftningen, lanserade en kampanj som krävde att omröstningen om ändringsförslagen skulle skjutas upp. Hans kampanj visades 18000 gånger innan den togs bort den 12 mars. Företagen har ett ansvar Regeringen och Kinas ledande internetleverantörer har samarbetat allt mer sedan 2011.

Propagandaministeriet släppte nyligen en rapport där det framgår att nio stora internetleverantörer har skapat egna filter med syfte att rensa upp, identifiera och förneka ”falska rykten” på bland annat bloggar och sociala medier. I rapporten uppmanade man även andra internetleverantörer att skapa liknande system, och sa att regeringen har pengar till detta. En forskare vid Carnegie Mellon University i USA har studerat censureren av sociala nätverk i Kina. Nästan hälften av de meddelanden som publiceras på sociala nätverk i Tibet tas bort, jämfört med ca 10 procent i Peking och Shanghai.

Både censur  och gripanden av nätaktivister har ökat under 2011. Omkring hundra journalister och nätaktivister sitter i fängelse just nu. De som släppts fria vittnar om tortyr. Nya regler för att bloggaEnligt de nya reglerna för att blogga måste användarna registrera sig med sitt riktiga namn och telefonnummer.Om de som redan är registrerade vägrar uppge namn och telefonnummer kommer bloggen att blockeras.Enligt Reuters har 19 av 200 miljoner medlemmar hittills registrerat sig under sin verkliga identitet. Hittills har bloggarna varit en källa till information i ett land där media kontrolleras hårt av myndigheterna. Kina rankas på plats 174 av 179 länder i Reportrar utan gränsers senaste pressfrihetsindex, och listas som en fiende till Internet.