Nya krav: Utred dödliga attacker på journalister i Gaza

Ytterligare två journalister dödades i Gaza i helgen. Minst 79 har nu dödats och Reportrar utan gränser upprepar nu kraven om att Internationella brottmålsdomstolen, ICC, i Haag ska utreda fallen.

Fotografen Moustafa Thuraya och reportern Hamza Waël Dahdouh på Al Jazeera dödades i helgen då deras bil bombades i vad som förefaller vara en israelisk flygattack. Reportern Hamza Waël Dahdouh är son till Al Jazeeras chef i Gaza, som i slutet av oktober förlorade sin hustru och två barn i en israelisk attack mot deras hus i södra Gaza.

Den israeliska militären har flera gånger upprepat att de inte ser journalister som måltavlor i kriget mot Hamas. Samtidigt har ett femtiotal redaktioner i Gaza bombats sedan kriget startade. Flera journalister i Gaza har uppgett att de upplever att de varit måltavlor och enligt internationella Reportrar utan gränser har 79 journalister dödats i Gaza sedan kriget startade den 7 oktober förra året, varav 18 har dödats i tjänst.

Reportrar utan gränser har anmält flera fall till ICC.

– Den massaker som nu pågår måste upphöra. Israel måste hållas ansvarigt för denna utrotning av journalistiken i Gaza. Vi kommer att fortsätta att hänvisa till Internationella brottmålsdomstolen så att brott mot journalister ges högsta prioritet, säger Christophe Deloire, generalsekreterare för internationella RSF.

Den 22 december lämnade Reportrar utan gränser in en anmälan om krigsförbrytelser rörande sju palestinska journalister som dödats i Gaza mellan den 22 oktober och den 15 december. Enligt vår bedömning är det rimligt att tro att dessa journalister ha utsatts för avsiktliga angrepp i egenskap av journalister. Det är av denna anledning som RSF beskriver dessa dödsfall som avsiktliga mord på civila.

Den 31 oktober lämnade vi in en anmälan om krigsbrott, gällande åtta palestinska journalister som dödats i bombningar av civila områden i Gaza, samt en israelisk journalist som dödades den 7 oktober då han bevakade en Hamas-attack mot sin kibbutz.

De attacker som palestinska journalister i Gaza utsattes för motsvarar den internationella humanitära rättens definition av en urskillningslös attack och utgör därför krigsförbrytelser enligt artikel 8.2.b i Romstadgan. Den israeliska journalistens död utgjorde ett avsiktligt dödande av en person som skyddas av Genèvekonventionerna, vilket är en krigsförbrytelse enligt artikel 8.2.a. i ICC:s Romstadga.

– Det här är de blodigaste veckorna för medierna i modern historia. Samtidigt som journalisterna i Gaza dör så släpps inte internationell media in. Det är att lämna öppet mål för propagandister och extremister och leder till en farlig avhumanisering som riskerar att rättfärdiga de omänskliga förhållanden som civila nu lever under, säger Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

Foto: RSF International

Texten har uppdaterats