Nyhetsavbrott och militärcensur är följden av statskupp i Guinea-Bissau

Reportrar utan gränser uppmanar den nya militärregimen att återställa mediernas rätt att rapportera nyheter fritt.

 

– Den 12 aprils militärkupp har lett till allvarliga inskränkningar i friheten att rapportera nyheter och information, även om detta är viktigt i tider av politisk oro, säger Reportrar utan gränser. – Ett nyhetsavbrott, där alla radio och TV-stationer stängdes, har följts av militär kontroll av medieinnehåll. Vi hoppas på en återgång till politisk och institutionell stabilitet, som den styrande juntan utlovade, kommer att leda till fullständigt återupprättande av medial aktivitet.

Vid ett möte med mediechefer den 16 april, sade militärens överkommando att medierna kan återuppta deras arbete så länge de inte nämner protester som har ägt rum i huvudstaden. Målet med att ”bygga fred och nationell enighet” nämndes som skäl för denna begränsning. Reportrar utan gränser ser det som införandet av militär censur. Strömavbrott och kommunikationsavbrott förekommer ofta, och det har hindrat journalister från att arbeta på rätt sätt. Ingen radio eller TV-station har kunnat sända program eller rapportera nyheter under helgen efter att det militära överkommandot avbröt all mediaaktivitet för den ”nationella sammanhållnings” skull.

– Alla som bryter dessa order skulle ha utsatts för allvarliga repressalier eller skulle ha varit tvungna att gömma sig, säger en källa till Reportrar utan gränser.

– Endast Guinea-Bisaus statsägda Radio Nacionale som är ockuperat av militären fortsätter att sända musik och lugnande meddelandet från militären. António Aly Silva, en känd bloggare (Didatura do Consenso, ” Diktaturens medvetande”), greps och slogs av soldater när han fotograferade militära anläggningar den 13 april. De släppte honom efter några timmar, men konfiskerade hans utrustning.

Några timmar efter attackerna på statsministerns hus den 13 april, började soldaterna att kontrollera alla som går in och lämnar RTP-Africas byggnad, som är en portugisisk nyhetskanal. Soldater hotade RTP-Africa journalister med vapen och stal kameror och annan utrustning i från dem. Guinea-Bissau rankas på 75:e plats av 179 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2011-2012. Landet har genomgått flera statskupper sedan självständigheten 1974.

Klimatet är ganska fientligt för journalister och fria medier, på grund av våld från säkerhetsstyrkorna och av individer kopplade till narkotikahandeln.