Nytt dystert rekord för antal fängslade journalister i världen

533 journalister är för närvarande fängslade runt om i världen, enligt Reportrar utan gränser. Det visar den årliga sammanställningen av våld och övergrepp mot journalister.  Antalet dödade journalister har ökat, till 57, medan 65 journalister hålls som gisslan och 49 saknas.

Förra årets nedslående rekord har tyvärr slagits. De totalt 533 journalister som hölls fängslade i samband med deras arbete den 1 december var 13,4 procent fler än förra året.Reportrar utan gränser (RSF) har heller aldrig tidigare sett så många kvinnliga journalister i fängsligt förvar. Totalt 78 hålls för närvarande fängslade, en rekordstor ökning med nästan 30 procent jämfört med 2021.

Kvinnliga journalister utgör nu nästan 15 procent av det totala antalet fängslade journalister. Det är mer en dubbelt så stor andel som för fem år sedan.

I Kina når censur och övervakning alltmer extrema nivåer. Landet är fortsatt världens största fängelse för journalister, med för närvarande totalt 110 fängslade journalister. I Kina sitter bland andra Huang Xueqin, en frilansjournalist som bevakade korruption, industriella föroreningar och trakasserier av kvinnor, i fängelse. Liksom Gui Minhai, den svensk-kinesiska publicisten och författaren.

Den journalist som suttit fängslade längst tid i världen är svensk-eritreanen Dawit Isaak. Han har nu suttit i fängelse i mer än 21 år, utan rättegång.

Den islamiska republiken Iran visade redan en månad efter de massiva folkliga protesterna att journalister är särskilda måltavlor för förtrycket. Med 47 fångar är landet, världens tredje största fängelse för journalister.

Bland de första journalister som greps i Iran efter protesterna återfanns två kvinnor, Nilufar Hamedi och Elahe Mohammadi, som hjälpt till att uppmärksamma den unga iranska kurdiska Mahsa Gina Aminis död. De riskerar nu dödsstraff.

– Diktatoriska och auktoritära regimer fyller sina fängelser snabbare än någonsin genom att fängsla journalister. Detta nya dystra rekord i antalet fängslade journalister bekräftar det trängande och brådskande behovet av att stå emot dessa skrupelfria regeringar. Alla vi som står upp för idealet om fri, oberoende och pluralistisk journalistik behöver ena våra krafter, säger Christophe Deloire, RSF:s generalsekreterare

Antalet dödade journalister har också ökat. Totalt 57  journalister betalade med sina liv för att de arbetade med nyhetsrapportering under 2022.

Det är en ökning med 18,8 procent jämfört med 2021. Detta efter två år av ett relativt lugn och historiskt låga siffror.

Kriget som bröt ut i Ukraina den 24 februari 2022 är en av anledningarna till denna ökning. Åtta journalister dödades under krigets första sex månader. Bland dem fanns Maks Levin, en ukrainsk fotojournalist som medvetet sköts av ryska soldater den 13 mars, och Frédéric Leclerc-Imhoff, en fransk videoreporter som arbetade för TV-nyhetskanalen BFMTV. Han dödades av splitter från en exploderande granat när han bevakade evakueringen av civila.

Samtidigt miste mer än 60 procent av de dödade journalisterna livet i länder där det anses vara fred. I Mexiko mördades 11 personer – nästan 20 procent av det totala antalet journalister som dödades i hela världen.

Mexikos siffror, tillsammans med Haitis (med sex dödade) och Brasiliens (med tre dödade) gör Nord- och Sydamerika till världens farligaste region för media. Här levde nästan varannan (47,4 procent) av alla de journalister som dödades 2022.

– Inte på 20 år har så många journalister dödats på det västra halvklotet, från USA i norr till Chile i söder. Och då har vi en handfull fall som vi ännu inte utrett än. Det verkliga antalet för året kan mycket väl vara långt mycket fler. Därför har RSF Sverige nu både geografiskt och ekonomiskt utvidgat vårt Latinamerikaprojekt för att stärka det förebyggande arbetet med att skydda journalister i regionen, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

I sammanfattningen för 2022 finns också dystra siffror över de antal journalister och mediearbetare som för närvarande hålls som gisslan i världen – 65 personer. De inkluderar Olivier Dubois, en fransk reporter som har hållits fängslad i mer än 20 månader av den väpnade grupperingen Support Group for Islam and Muslims (JNIM/GNIM) , och Austin Tice, en amerikansk journalist som fördes bort för nästan 10 år sedan i Syrien.

Under året har ytterligare två journalister anmälts försvunna. Det innebär att det totala antalet saknade journalister för närvarande räknas till 49.

Sammanfattningen belyser också några av årets mest slående fall, som Ivan Safronov, en av Rysslands bästa undersökande journalister, som dömdes till 22 års fängelse för att ha avslöjat ”statshemligheter” som var lätt tillgängliga online. Här finns också fallet med Dom Phillips, en brittisk journalist vars styckade kropp hittades i en avlägsen del av den brasilianska Amazonas, dit han hade åkt för att rapportera om ursprungsbefolkningens kamp mot tjuvjakt, illegal guldbrytning och avskogning.

RSF årliga sammanställning av våld och övergrepp mot journalister har publicerats sedan 1995. Den baseras på exakta uppgifter som samlas in från 1 januari till 1 december det aktuella året.

Siffrorna för 2022 inkluderar professionella journalister, icke-professionella journalister och mediearbetare. RSF samlar in detaljerad information som gör det möjligt för oss att säkert bekräfta att frihetsberövandet, bortförandet, försvinnandet eller döden av varje journalist var ett direkt resultat av deras journalistiska arbete. Metodiken kan förklara eventuella skillnader gentemot andra organisationers data.

Sammanställningen som PDF, på engelska

RoundUp2022_EN_