I april lade en grupp parlamentariker i Iran fram ett förslag till ny lag. Lagförslaget innebär ett förbud för amerikanska och brittiska journalister att komma in i Iran. Iranska medier förbjuds också att redogöra för det som amerikanska och brittiska medier rapporterar. Reportrar utan gränser (RSF) fördömer det senaste försöket till censur i Iran och uppmanar parlamentet att avvisa hela lagförslaget.
41 av 290 ledamöter i Irans parlament står bakom lagförslaget att bannlysa amerikanska och brittiska journalister och media. Enligt parlamentarikerna är bannlysningen berättigad eftersom amerikanska och brittiska medier och deras journalister är ansvariga för ”många åtgärder strider mot nationella intressen och mot Islamiska republiken”, inklusive stöd till sanktioner mot Iran.
Brott mot den föreslagna lagen skulle bestraffas med fem till tio års fängelse och böter på upp till 360 miljoner rials (80 miljoner euro).
—Förra året infördes nya censurlagar och det här lagförslaget skulle innebära att pressfriheten i Iran urholkas än mer. Utländska journalister i landet står redan under noggrann övervakning, så snart de anländer till landet. De censureras och följer de inte regimens lagar kan de tvingas ut ur landet, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.
Lagförslaget presenterades bara några veckor före Irans presidentval i juni. Valprocessen bevakas av internationell media och rapporteringen kommer sannolikt att misshaga regimen eftersom det är uppenbart att valet bara är en rökridå för den framtida presidentens utnämning av den högste ledaren. Förra året infördes censurlagar och det nya lagförslaget skulle innebära att Irans alltmer sårbara pressfrihet urholkas ytterligare.
Idag står utländska journalister under noggrann övervakning av myndigheterna så snart de anländer till Iran. Deras rapportering utsätts för censur och de som inte följer regimens censurlagar kan tvingas lämna Iran.
Internationella medier och journalister är inte de enda som hotas. Iranska journalister – och ibland även deras familjemedlemmar – har i flera år utsatts för trakasserier, arresteringar och långa fängelsestraff.
Iran rankas 174:e av 180 länder i RSF: s Internationella Pressfrihetsindex 2021.