Oacceptabelt agerande av polisen mot journalister!

Foto: Jonas Gratzer

Reportrar utan gränser och Journalistförbundet fördömer polisens agerande mot journalisterna Noa Söderberg och Jonas Gratzer. 

De båda journalisterna bevakade idag fredag en klimataktion i Stockholm när polisen omhändertog och sökte igenom journalisternas utrustning innan de fördes bort i polisbil. Journalisterna släpptes av norr om Stockholm.

Polisen har ignorerat att journalisterna förklarat att de var på plats för att utföra sina jobb för bildbyrån Getty Images respektive Flamman. Polisen har även frågat efter journalisternas källor. Detta är mycket allvarligt.

– När journalister hindras av polis att göra sitt jobb är det ett allvarligt hot mot pressfriheten, det här agerande ser vi främst i länder med stora brister i demokratin, säger Erik Halkjaer ordförande i Reportrar utan gränser Sverige (RSF Sverige).

– Om polisens kunskap om journalistiskt arbete är så här låg har vi ett stort samhällsproblem. Det är polisens uppdrag att säkra att journalister kan utföra sitt uppdrag, inte hindra dem på det här vårdslösa sättet, säger Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet.

Journalistförbundet och RSF har varit i kontakt med båda journalisterna, som efter omständigheterna mår bra, och med deras respektive arbetsgivare. Noa Söderberg är även ledamot i Journalistförbundets styrelse. Polisen är kontaktad och organisationerna kommer begära ett möte med polisen för att säkerställa att någon liknande händelse inte inträffar igen samt få klarhet i polisens felaktiga agerande.