– Det är inte upp till oss att bestämma straffskalan för mord på journalister och vi kan inte betrakta tillämpningen av dödsstraff som en seger, säger Reportrar utan gränser i en kommentar.
– Samtidigt så hyllar vi de åtgärder som vidtagits av myndigheterna för att identifiera och straffa journalistens mördare, och därmed bryta den onda cirkeln av straffrihet som har pågått alltför länge. Men det är oacceptabelt att det sker genom att tillämpa påföljder som bryter mot de grundläggande mänskliga rättigheterna.
Den dödsdömde Adan Sheikh Abdi Sheikh Hussein är med i den islamistiska milisen al-Shabaab och han erkände mordet på Hassan Yusuf Absuge i hopp om att få ett lindrigare straff.
Hassan Yusuf Absuge, som var anställd på Radio Mantaa, sköts ned när han lämnade stationen den 21 september förra året. Dagen innan hade han bevakat en självmordsbombning som dödade 10 personer, varav tre journalistkolleger.
Somaliska journalistförbundet (NUSOJ), som är Reportrar utan gränsers partnerorganisation i Somalia, släppte en rapport i november förra året. Rapporten fördömer den straffrihet som fiender till press- och yttrandefriheten åtnjuter. Organisationen konstaterar också att 44 journalister har dödats i Somalia sedan 2007.
Enbart under 2012 så dödades totalt 18 journalister i Somalia och det blev det dödligaste året för mediepersonal i landets historia.
I februari i år erbjöd regeringen en belöning på cirka 450 000 kronor för information som leder till gripandet av personer som har gjort sig skyldiga till mord på journalister.
Domen mot Adan Sheikh Abdi Sheikh Hussein och gripandet av tre personer misstänkta för morden på journalisterna Mohamed Mohamud Turyare och Abdihared Osman Adan tyder på att myndigheterna verkligen vill få ett slut på mördandet av journalister och att de skyldiga till dåden ska ställs inför rätta.
Foto: Medlemmar av den islamistiska milisen al-Shabaab (Mohamed Dahir / AFP)