Oacceptabla mediefrihetskränkningar i Mali

– Kaos råder i norra Mali sedan mars. I södra delarna och i synnerhet huvudstaden Bamako, är kränkningarna mot mediefriheten helt oacceptabla, säger Reportrar utan gränser.

– Det visar att 22-mars-kuppen välte Malis status som en regional förebild för respekten för frihet av information. Myndigheterna låter inte medierna att verka fritt, dessutom fortsätter listan över kränkningarna av journalisters rättigheter att växa. Journalist i oklart försvinnande Babi Ahbi, redaktör för tidskriften Agora, är försvunnen sedan 12 maj. Hans familj, vänner och kollegor är väldigt oroliga över hans plötsliga försvinnande i en tid av hot mot mediepersonal. Ingen har vågat att framställa en teori som förklarar hans försvinnande hittills.

– Polisen måste uppmärksamma försvinnandet av journalisten och ta hänsyn till att hans försvinnande kan ha kopplingar till hans arbete, säger Reportrar utan gränser.

– Vare sig han har kidnappats, fängslats eller dödats, har hans familj och kollegor rätt att få veta. Enligt källor stödde Ahbi ”folket i norra Mali”, där en beväpnad grupp har utropat en utbrytarstat. Birama Fall, redaktör för tidning Le Prétoire, greps på sitt kontor den 12 maj av statliga säkerhetsmän. Han utsattes för förhör säkerhetstjänstens huvudkontor i fyra timmar innan han släpptes. De förhörde honom om ett telefonsamtal med en tidigare minister som hade sagt till honom att kropparna till soldaterna i en misslyckat statskupp den 30 april begravdes i en massgrav i Diago, några kilometer utanför Bamako. Den tidigare ministern gav Fall adressen till platsen men Fall har vägrat att publicera informationen eftersom han inte har kunnat få den bekräftad. Saouti Haïdara, redaktör för den privatägda dagstidningen L’indépendant greps kort av tre säkerhetspoliser den 16 maj och fick genomgå samma utfrågning som hans kollega från Le Prétoire. Haïdara förhördes om en artikel han publicerade förra veckan, där han gav råd till malierna att stanna hemma eller undvika offentliga och militära byggnader på grund av hot om bombningar och väpnade attacker av ”en viss kapten Touré”. Underrättelseofficerarna ville veta vem hans källa var.

– Dessa två gripanden visar att avlyssning används, vilket är en allvarlig kränkning av journalisternas rättigheter, säger Reportrar utan gränser.

– Olaglig telefonavlyssning i kombination med förhör, sätter journalister och deras källors säkerhet på spel och kan allvarligt påverka mediernas förmåga att förse allmänheten med nyheter och information.

Attack på radiostation

Medlemmar i föreningen Malian Pupils and Students (AEEM) attackerade Radio Kayiras lokaler i den centrala staden Koutiala den 30 april. De vandaliserade lokalerna, stal utrustning och försökte sätta eld på byggnaden men polisen hann ingripa. Radiostationens ägare, parlamentarikern Oumar Mariko, beräknar förlusterna till 3,2 miljoner euro. Studenterna attackerade radiostationen eftersom de misstänkte att Mariko låg bakom ett försök att mörda AEEM-ledaren Hamadoun Traoré på natten till den 22 april. De hotar fortfarande att angripa Radio Kayiras kontor i Bamako och Niolo.

– Utan att gå in på politiska tvister, uppmanar vi både parterna att inleda en dialog så att medielokaler inte utsätt för den här typen av våld, säger Reportrar utan gränser. – I denna tid av politisk oro, är det viktigt att medier ska kunna göra sitt jobb och rapportera nyheter på ett professionellt och opartiskt sätt.