Oberoende journalister och medier har stora svårigheter att rapportera från protesterna mot regeringen i Kazakstan. Reportrar utan gränser (RSF) uppmanar president Tokayev att garantera medborgarna tillgång till information och möjliggöra för reportrar att utföra sitt arbeta på plats.
Godtyckliga arresteringar, polisvåld, blockering av telekommunikationer, internetavstängningar… Journalister som bevakar protesterna mot den kazakiska regeringen, har fortsatt mycket svårt att utföra sitt arbete.
De myndigheter som försöker kontrollera nyhetsbevakningen har intensifierat attackerna mot oberoende journalister den senaste veckan.
– Myndigheterna skyr inga medel för att kontrollera information om demonstrationerna och begränsa mediebevakningen, fördömer chefen för RSF:s kontor i Östeuropa och Centralasien, Jeanne Cavelier.
– Protesterna ska inte användas som förevändning för att censura medier och tvärtom. Presidenten Kassym-JomartTokaev bör omedelbart avblockera blockerade sajter på nätet och ge alla tillgång till hela internet, liksom att låta journalisterna fritt bevaka protesterna utan hot om våld och övergrepp från polis och andra aktörer
Fysiska attacker och hot
Många reportrar, ikvällda pressvästar, har gripits utan anledning, bara för att de bevittnade polisvåld mot demonstranter. En av dem är Darkhan Umirbekov, som bevakade demonstrationerna i huvudstaden Nur-Sultan för Radio Asattyq, den kazakiska avdelningen av det amerikanska public service-företaget Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). Han greps på kvällen den 4 januari och hölls i polisens förvar i fyra och en halv timme. Polisen hävdade att han bara var ett ”vittne” som hade ett ”samtal” med myndigheterna och hindrade honom från att träffa sin advokat i mer än två timmar. Tidigare under dagen greps hans kollega Kassym Amanjol, chef för Almatys regionalkontor för Radio Asattyq, tillsammans med flera demonstranter, trots att han identifierade sig som journalist hos polisen.
I Mangystau, den sydvästra regionen där protesterna började, greps tre reportrar efter att gruppen av demonstranter som de filmade greps. Två av dem – Daniyar Alimkul, en lokal reporter för Channel 7, och Nurbolat Zhanabekuly, en lokal reporter för Channel 31 – släpptes snart men polisen höll Aizhan Auelbekova, en reporter för tidningen Vremya, i förvar, berättade hans kollegor.
I Oral förhördes Lukpan Akhmedyarov, redaktören för den regionala veckotidningen Uralskaya Nedelya, i flera timmar om hans påstådda ”inblandning i extremistiska aktiviteter”.
Förutom dessa godtyckliga arresteringar har journalister också utsatts för fysiska attacker och hot. Leonid Raskazov, en reporter som bevakade protesterna i Almaty för nyhetssajten Orda.kz, har träffats i ryggen av en gummikula. Medreportern Bek Baytasov skadades i ansiktet av en granatexplosion.
Även om polisens strategi har varit att rikta in sig på både journalister och demonstranter, har journalister också blivit måltavlor av demonstranterna själva. Deltagare i en demonstration försökte ta tag i kameran från KazTag-nyhetsbyrå och hotade att kasta en kullersten på reportrarna innan de jagades på flykt.
Internet avstängt
Samtidigt har myndigheterna tagit kontroll över internet, de enda som normalt kan ge obegränsad nyhetsbevakning i Kazakstan. Inrikesministeriet blockerade åtkomsten till webbplatserna Orda.kz och KazTag på eftermiddagen den 4 januari efter att de publicerat artiklar som hänvisade till polisvåld, som RSF rapporterade då.
Messenger, WhatsApp, Telegram och Signal upphörde alla att fungera i början av kvällen den 4 januari. Slutligen stängdes internet helt av, och öppnades bara tillfälligt när president Tokajev höll ett TV-sänt tal.
Som svar på protesterna, där flera regeringsbyggnader har satts i brand, har Tokayev tvingats avskeda sin regering och begärt militärt bistånd från Ryssland och dess allierade i Collective Security Treaty Organization (CSTO). Ryssland skickade den 6 januari, en ”Fredsbevarande” styrka. Dussintals människor har dödats och tusentals skadats under sammandrabbningarna mellan polis och demonstranter under den senaste veckan.
Kazakstan är rankat på 155:e plats av 180 länder i RSF:s Pressfrihetsindex 2021.