Oberoende och pluralism bör stå i centrum för mediereglering

– Journalister och andra medborgare måste respektera lagen så länge den skyddar informationsfriheten. När det gäller etik är självreglering för medierna det bästa alternativet. Vi anser att de lagbrott som uppmärksamma av domare Leveson i rapporten inte ska sättas emot den principen. En myndighet som skapas för att reglera medier ska ha ett klart avgränsat mandat och dess uppgift bör endast vara att säkerställa oberoende och pluralism, säger Reportrar utan gränsers generalsekreterare Christophe Deloire.

– Om Storbritannien väljer att skapa sig ett sådant system måste man vara ytterst försiktiga för att förebygga alla eventuella utnyttjanden av systemet som kan leda till statlig kontroll över medier. Vi kommer att bedöma kompositionen och makten som den nya myndigheten kommer att ha, samt vilka medlemmar som utses, och utvärdera hur stor risken är.

– Ett exempel på ett system som inte fungerar är den ungerska modellen, där alla medlemmar tillhör det styrande partiet och har mandat att lagstifta och bestraffa. Att Levesons rapport föreslår en myndighet som kan utfärda böter på upp till en miljon brittiska pund är alltså oroande. Den möjligheten måste uteslutas.

– Nu när rapporten är publicerad är det dags för dialog. Journalister och yttrandefrihetsaktivister måste tillfrågas i första hand. Inget medieregleringssystem kan vara effektivt utan ett visst inflytande från sektorns anställda. Lagstiftning kan diskuteras först när alla möjligheter setts över. Det är priset för att kunna garantera informationsfrihet, vilket också borde kunna säkerställa andra friheter för folkets bästa.

– Med tanke på det rykte brittiska medier har utomlands sträcker sig regeringens ansvar utöver den egna befolkningen till resten av världen. Ett steg mot statligt kontrollerade medier skulle ses som skadligt för den fria pressen, och skulle sända fel signaler till förtryckande regimer. Vi kommer att följa debatten noggrant. Utredningen som letts av Leveson publicerade sin rapport den 29 november efter åtta månaders undersökning av kultur, etik och praxis inom brittisk press. Utredningen satte igång efter avslöjanden om journalister anställda vid den brittiska kvällstidningen News of the World hackat privata telefoner. Rapporten föreslår skapandet av en oberoende myndighet, backad av lagstiftning, som kan reglera pressen. Premiärminister David Cameron har uttryckt motvilja till statlig kontroll av medier.