Ödesdatum nära för Wikileaksgrundaren Julian Assange

Julian Assanges öde hänger på en skör tråd. Den 20–21 februari avgör den brittiska högsta domstolen om Julian Assange har rätt att överklaga beslutet om utlämning till USA. Reportrar utan gränser (RSF) kommer att följa domstolsförhandlingarna på plats. RSF uppmanar återigen den amerikanska regeringen att lägga ner fallet mot Assange. Wikileaksgrundaren bör släppas ur fängelset utan ytterligare dröjsmål.

Mellan den 20 och 21 februari förhandlar Storbritanniens högsta domstol om det sista steget i rättsprocessen gällande den amerikanska regeringens utlämningsärende mot Assange. Det här är Assanges sista möjlighet till att få rätt att överklaga utlämningsbeslutet som undertecknades av Storbritanniens inrikesminister i juni 2022. Beslutet i högsta domstolen kan inte överklagas ytterligare, vilket innebär att Assange är farligt nära en utlämning.

Den kommande domstolsförhandlingen har redan väckt stor uppmärksamhet och ett antal internationella organisationer kräver att Assange friges. FN:s särskilda rapportör kring tortyr Doktor Alice Jill Edwards, är bara en i raden av röster som höjts med krav om att utlämningsbeskedet avslås, med hänvisning till Assanges hälsa och risk för självmord. RSF upprepar sin varning om att åtalet mot Assange skulle få alarmerande konsekvenser för journalistikens framtid och utgöra ett slag mot pressfriheten utan motstycke.

–Nu är alla ögon riktade mot Storbritanniens högsta domstol. Det återstår att se om det brittiska rättsväsendet förhindrar en utlämning av Assange i detta sena skede. Den amerikanska regeringen har makt att få slut på denna rättsliga tragedi genom att lägga ner det 13 år gamla fallet mot Assange och upphöra med denna utdragna förföljelse. Ingen bör utsättas för en sådan behandling för att ha publicerat information i allmänhetens intresse. Det är dags att skydda journalistik, pressfrihet och allas vår rätt till information. Det är dags att Assange friges nu, säger Rebecca Vincent som är RSF:s kampanjchef

Det är osannolikt att domstolen fattar ett beslut redan denna vecka, beslutet kommer troligen inom några veckor. Om domstolen godkänner några av eller samtliga Assanges skäl för överklagande, kan ytterligare en förhandling äga rum. Om samtliga skäl avvisas kan Assanges utlämning vara nära förestående. Hans enda återstående möjlighet till rättslig prövning skulle då vara vid den Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna.

– Att utlämna Julian Assange till USA är att signalera till journalister och visselblåsare i hela världen att de som vågar berätta om att stater och företag ägnar sig åt mord på civila och skattefusk kan råka illa ut. Det är ett vansinnigt och farligt steg i fel riktning i en tid då demokratin backar och oberoende medier tystas i allt fler länder, säger Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.

RSF är den enda organisationen som följt hela rättsprocessen kring utlämningsärendet i brittiska domstolar under de senaste fyra åren trots omfattande krångel med tillstånd. Den 21 februari är RSF tillbaka i domstolen.

Storbritannien och USA är rankade på 26:e respektive 45:e plats av 180 länder i RSF:s  Pressfrihetsindex 2023.

• RSF:s kampanjchef Rebecca Vincent, UK Bureau Director Fiona O’Brien och Lisa Kretschmer från RSF Tyskland kommer att närvara vid förhandlingarna i Storbritanniens högsta domstol den 20–21 februari. Rebecca Vincent och Fiona O´Brien är tillgängliga för intervju och nås via mejl på rvincent@rsf.org och fobrien@rsf.org.

• I går den 18 februari publicerade The Guardian en text om fallet Julian Assange skriven av RSF:s generalsekreterare Christophe Deloire och kampanjchefen Rebecca Vincent.

• Här är RSF lista över de 12 av de vanligaste missuppfattningarna om fallet mot Julian Assange.

Bild: RSF