Ökat polisvåld mot journalister i Peshawar

Dessutom utsattes högkvarteret till en urduspråkig dagstidning för en polisräd den 6 augusti. Attackerna illustrerar den ökade fara som journalister utsätts för. Inte en månad går utan att en journalist mördas, och fall med poliser som utövar våld mot journalister har blivit allt vanligare sedan början på året.

– Pakistans myndigheter måste reagera. Om säkerhetsåtgärder inte vidtas snart kommer det bli omöjligt för lokala journalister att rapportera från provinsen Khyber Pakhtunkhwa och de närliggande klanområdena. De hamnar mitt i elden mellan de två stridande parterna, säger Reportrar utan gränser.

– Polisen borde utreda de våldsbrott som mediearbetare utsatts för, istället bidrar de till farorna som hotar journalister. Vi uppmanar de som styr polisen i Peshawar att vidta kraftiga åtgärder för att stoppa maktmissbruk inom polisen, och att straffa de som är ansvariga för dessa allvarliga brott.

Ett tv-team från den phastospråkiga kanalen Khyber News TV överfölls i ett högsäkerhetsområde i närheten av regeringsbyggnader och högsta domstolen i centrala Peshawar den 22 augusti. Teamet bestod av reportern Hazrat Khan Mohmand, redaktören Syed Waqas Shah, och den teknikansvarige Gul Sher. Journalisten Nisar Khan från Akhbar-e-Khyber befann sig också i deras bil. Polisen såg på medan tv-teamets väg blockerades av män på motorcyklar och en bil. De sköt och kastade sten som orsakade Hazrat Khan Mohmand allvarliga huvudskador. Syed Waqas Shah säger att han bad polisen om hjälp, men utan resultat.

Hazrat Khan Mohmand kördes till sjukhuset Lady Reading och hans tillstånd var allvarligt. Attacken tros ha föranletts av att Khyber News TV rapporterat om ett korruptionsåtal mot informationsministern Mian Iftikhar Hussain. Han förnekar dock inblandning i attacken och anklagade tv-stationen för förtal, och för att publicera rapporter utan grund. Inga misstänkta har gripits. Arshad Aziz Malik, ordförande i Khybers journalistförbund, uppmanade myndigheterna att skapa en speciell utredningskommitté för att undersöka mordförsöket på Hazrat Khan Mohmand och ställa de ansvariga inför rätta. Uppmaningen kom under en demonstration som journalistförbundet organiserat utanför pressklubben i Peshawar.

Polisvåld

Shaukat Khattak, byråchef för Samaa TV, kameramannen Imran Khan, och chaufför Anwar Khan, greps och torterades av polisen i Hayatabad den 19 augusti. De hade varit på ett sjukhus och besökt offren för en självmordsbomb i en moské i ett närliggande klanområde behandlades.

– Vi hade kommit med vår utrustning till sjukhuset där de skadade hade tagits in efter en självmordsbomb mot moskén i Jamrud. När vi anlände berättade man för oss att det fanns risk för ännu en självmordsbomb och att medierna därför skulle hålla sig borta. Vi följde polisens instruktioner, men en av dem slog mig bakifrån medan jag pratade i telefon, berättar Shaukat Khattak för Reportrar utan gränser.

De tre tv-arbetarna fördes till polisstationen i Hayatabad där de hölls fångna i flera timmar tills några andra journalister ingrep för att de skulle släppas. Shaukat Khattak berättar att polisen tillfogat allvarliga handskador på hans kameraman och chaufför.

– Jag tror att de har frakturer eftersom poliserna slog oss så hårt, säger Shaukat Khattak.

Misshandeln av de tre tv-journalisterna inträffade bara dagar efter att polischefen Fayyaz Toroo utsett en kommitté som ska utreda det växande antalet fall av polisvåld riktats mot mediearbetare. Det ledde till demonstrationer utanför provinsens högsta ministers kontor, och fördömdes också av Khybers journalistförbunds ordförande Arshad Aziz Malik. Polisen genomsökte den urduspråkiga dagstidningen Mashriqs högkvarter den 6 augusti och hävdade att en kriminell gömde sig där. Räden orsakade protester bland många journalister och påtryckningar ledde till att polischefen Fayyaz Toroo stängde av de tjänstemän som låg bakom den.

Pakistan är världens dödligaste land för mediearbetare, med åtta journalister mördade hittills under 2011.