Olivier Dubois äntligen fri!

Efter att Reportrar utan gränser, RSF, drivit kampanj i nästan två år för få den franske journalisten Olivier Duboi fri, har han äntligen släppts. Oliver Dubois har hållits som gisslan i 711 dagar av en väpnad grupp, ansluten till Al Qaida i Sahel.

Dubois dök upp igen, fri och leende, den 20 mars 2023 i Niamey, Nigers huvudstad. Olivier Dubois är frilansreporter för de franska tidningarna Libération, Le Point och Jeune Afrique. Han kidnappades den 8 april 2021 i Gao, i nordöstra Mali, efter att ha åkt dit för att intervjua en av ledarna för en väpnad grupp. En månad senare, den 5 maj 2021, dök han upp i en video, där han bekräftade att han hade tagits som gisslan av Support Group for Islam and Muslims (JNIM), en grupp ansluten till Al Qaida.

Omedelbart efter Dubois bortförande började RSF kampanja för hans frigivning. RSF samordnade kampanjen med hans familj med media och med journalister som tidigare varit gisslan. Vi organiserade stödmöten, avtäckte banderoller i mer än 20 franska städer, projicerade ett enormt foto av Dubois på Pantheon i Paris den 7 mars 2022 och organiserade en solidaritetskampanj för media med TV- och radiostationer. Ingen fransk journalist har varit fången under så lång tid sedan 1980-talet, då en rad västerländska medborgare hölls som gisslan i Libanon. De inkluderade Jean-Paul Kauffmann, en fransk reporter för L’Événement du Jeudi, som fängslades av Hizbollah och satt inspärrad i totalt 1 078 dagar – nästan tre år.