Oppositionsbloggare hålls isolerad

arton44375-424f9.jpg

Laokolé, som greps i N,Djamena på kvällen till den 22 mars, är också författare, aktivist och humanitär arbetare.

Protester i Tchad och utomlands har genomförts av organisationer som Internet utan gränser, Mänskliga rättigheter utan gränser och Amnesty International, men de lyckades inte få fram information av myndigheterna om Laokolé och anledningarna till hans gripande.

Vad är det han har gjort, varför han hållits så på pass länge och varför sitter han i isolering? Allt pekar på att myndigheterna inte uppskattar det han publicerat på internet under bloggnamnet Vourboubé Pierre. När det framgick att det var Laokolé som låg bakom så greps han.

Vi uppmanar den tchadiska regeringen att omedelbart förmedla information om Laokolés hälsotillstånd och redogöra varför han gripits, säger Reportrar utan gränser. På kvällen till den 22 mars, körde Laokolé och hans familj genom N’Djamena när de plötsligt stannades av en grupp civilklädda män som tvingade in honom i sitt fordon.

Amnesty International citerar tchadiska människorättsaktivister som uppger att han tre dagar efter gripandet fördes till ett förre detta militärläger. Därefter ska han ha tagits till ett läger i Amsinene, 30 kilometer utanför huvudstaden, lägret är ökänt för tortyr och aggressiva och våldsamma förhör utförda av landets underrättelsetjänst.

Enligt hans familj ska Laokolé ha kallats till förhör av polisen samma dag som han greps. Förhöret var ett resultat av klagomål mot en artikel som publicerats på exilbloggen Le blogg de Makaila http://makaila.over-blog.com/ som skrevs under pseudonymen Vourboubé Pierre.

Utredarna hävdar att blogginlägget innehåller ”falska anklagelser” mot dem. Efter förhandlingar bad Laokolé dem om ursäkt, vilket resulterade i de fällande bevisningen att han skrivit under pseudonymen.

Redan tre dagar före gripandet avslöjades det han ligger bakom bloggen av den regeringsvänliga bloggen http://www.visiondutchad.net/. ”Vem är författaren? Vår blogg har upptäckt vem som gömmer sig bakom dessa pseudonymer och vem som dränker oss med desinformation”.

Den namngav inte bara Laokolé utan även hans familjemedlemmar och lämnade ut detaljer om hans privatliv.

Hans sista blogginlägg, den 16 mars, kan ha varit det som ledde till att han greps. Då namngav han flera av de säkerhetsagenter som arbetar för ministern Jean-Bernard Padre.

Laokolé är son till Jean-Baptiste Laokolé, biträdande generalsekreterare för de oppositionella frihets- och utvecklingspartiet (PLD), och brorson till Saleh Kebzabo, en parlamentariker och ledare för oppositionspartiet National Unionen för utveckling och förnyelse (UNDR).