– Vi vill inte på något sätt försvara hemsidor som förespråkar terrorism eller våld, men vi anser att presidentens uttalande gjordes i stundens hetta, säger Reportrar utan gränser.
– Internet i sig är inte problemet. Förslaget kan leda till en generell övervakning av internet, som hotar individens frihet. Speciellt ifall internetleverantörerna blir ansvariga för att spåra och identifiera sina användare.
– Den nationella säkerheten är naturligtvis viktig, men övervakning av medborgare är inte den rätta metoden, utan utgör ett allvarligt hot mot grundläggande rättigheter. Övervakning kan också ge allvarliga konsekvenser för undersökande journalistik. Hur ska en journalist kunna undersöka den ökande användningen av terroristgrupper på internet och sociala nätverk utan att upprepade gånger besöka deras hemsidor? Vem vill undersöka dessa grupper om det kan resultera i åtal? När ska det anses som en brottslig handling? Hur många gånger är ”upprepade gånger”? Att vara inne på en hemsida är inte samma sak som att stödja den. Vem kommer att sammanställa en lista över terroristhemsidor? Kommer den att offentliggöras? Vem kommer utföra denna övervakning? Och, vilka kontrollmekanismer kommer att användas för att förhindra varje möjlighet till missbruk av denna övervakningslag? Presidentens förslag reser många frågor.
Vi kräver ett klargörande, omedelbart.