Över 100 journalister dödade på sex månader i Gaza–var finns det internationella samfundet?

Reportrar utan gränser (RSF) uppmanar återigen det internationella samfundet att skydda palestinsk journalistik och öka trycket på Israel för att få ett slut på massakern i Gaza. Mer än 100 journalister har dödats under de sex månader som gått sedan den 7 oktober. Gaza är fortfarande helt stängt, samtidigt som bomberna fortsätter falla och endast ett fåtal journalister har tillåtits lämna området.

När RSF frågar journalister i Gaza vad de är i mest behov av blir svaret ”skydd”. Sedan den 7 oktober har de levt i en skräcktillvaro där dödssiffran för anhöriga och kollegor stiger för varje dag som går.  Enligt RSF:s sammanställning har minst 105 journalister dödats hittills av israeliska flyganfall, raketer och skottlossning, varav minst 22 i samband med sitt arbete.

Trots upprepade uppmaningar från ideella organisationer, bland annat RSF, att öppna gränsövergången i Rafah, har endast journalister som är inbäddade i den israeliska armén fått komma in och då med tillträde enbart till områden godkända av Israel. Under dessa sex månader har endast en handfull journalister från Gaza tillåtits evakuera.

– Sex månader av krig är sex månader för mycket. Över 100 journalister har dödats i Gaza. Denna massaker måste få ett slut. Gazas reportrar måste skyddas, de som vill evakueras måste få göra det och Gaza måste öppnas för internationella medier. De få reportrar som har kunnat lämna Gaza vittnar om en skrämmande verklighet där journalister attackeras, skadas och dödas. Israels försvarsmakt tystar dem som vill rapportera. Vi uppmanar det internationella samfundet, dess ledare och regeringar, att göra allt för att öka trycket på de israeliska myndigheterna för att få ett slut på denna katastrof. Palestinsk journalistik måste skyddas, det brådskar, säger Jonathan Dagher ansvarig för RSF:s Mellanösterndesk.

 RSF har träffat några av de evakuerade journalisterna i Quatars huvudstad Doha. Al Jazeeras byråchef Wael al-Dahdouh, Agence France-Presse fotojournalist Mahmoud Hams, RSF:s korrespondent Ola al-Zaanoon och hennes son, frilansreportern Mousa al-Zaanoon, berättar alla om det riskfyllda arbetet att rapportera från det stängda Gaza.

–Vi kände att det var upp till oss att förse hela världen med information, säger Ola al-Zaanoon, RSF:s korrespondent.

–Varje dag dödades eller skadades en journalist. Jag var ständigt rädd för att förlora min far, min mor och mitt eget liv, men jag förstod att det var min plikt att rapportera vad som hände, säger hennes 24-årige son.

Journalisterna som evakuerades från Gaza i januari och februari fruktade hela tiden för att bli måltavlor för israeliska attacker och civila var rädda för att befinna sig i närheten av dem, säger AFP:s Mahmoud Hams.

–Under evakueringen av Gaza City i oktober ville människor inte att jag skulle vara i närheten av dem av rädsla för att jag som journalist skulle bli måltavla. Andra vägrade att hyra ut sina hus till oss där vi kunde bo, arbeta och vila, eftersom de var övertygade om att alla journalister i Gaza är måltavlor.

I minidokumentären Covering the war from within Gaza: journalists who survived testify, delar journalister som överlevt med sig av sina vittnesmål för RSF.