Pakistan måste frige journalisten Syed Fawad Ali Shah

Reportrar utan gränser (RSF) kräver att pakistanska journalisten Syed Fawad Ali Shah, även känd som Fawad Shah, omedelbart och ovillkorligen friges. Han deporterades från Malaysia i augusti förra året trots att han hade flyktingstatus där. Fawad Ali Shah sitter nu fängslad i Peshawar i norra Pakistan.

Shah försvann efter att ha skickats tillbaka till Pakistan. Efter ett upprop från RSF som krävde att myndigheterna skulle berätta var Shah befanns sig överfördes Shah till Adiala-fängelset, huvudfängelset i Rawalpindi. Tio dagar senare flyttades han till Peshawar.

Innan Fawad Ali Shah överfördes till Adiala-fängelset, tillbringade han fem och en halv månad i en cell hos Federal Investigation Agency (FIA), en kontraspionagebyrå knuten till inrikesministeriet.

Inga bevis
RSF har sett en kopia av polisrapporten från januari 2020 där Shah anklagas för att ha publicerat ”falsk, oseriös och osann information” på nätet i strid med avsnitt 20 och 24 i en lag från 2016 som handlar om att förebygga elektroniska brott.

–Anklagelserna i rapporten mot Shah stöds inte av några juridiskt giltiga bevis. Det innebär att han inte borde sitta i fängelse. Enligt den senaste informationen som finns tillgänglig är hans hälsotillstånd dessutom ganska alarmerande efter sex månader i fängelse. För att respektera rättsstatsprincipen och av humanitära skäl uppmanar vi inrikesminister Rana Sanaullah Khan att beordra Shahs omedelbara och villkorslösa frigivning och att tillåta honom att lämna Pakistan, säger Daniel Bastard, chef för RSF:s Asien-Stilla havsdesk.

Shahs fru, som föredrar att inte bli namngiven, fick besöka honom i Peshawar-fängelset den 21 februari.
-Han har blivit väldigt svag och hela hans kropp skakade, säger hon. Han har torterats mycket och hans mentala tillstånd är mycket dåligt.

Varning till pakistanska journalister baserade utomlands
RSF har bett inrikesministerns kansli om mer information om anklagelserna mot Shah, men har inte fått något svar.

Shah flydde från Pakistan 2011 efter att ha blivit bortförd och torterad av Inter-Services Intelligence (ISI), Pakistans mest fruktade underrättelsetjänst. Pakistans kontraspionagebyråer hade försökt få honom återförd till Pakistan ända sedan han fick flyktingstatus i Malaysia 2014.

Under de senaste åren har det skett en oroande ökning av incidenter riktade mot pakistanska journalister baserade utomlands. För ett år sedan bekräftade en domstol i London att Ahmad Waqas Goraya, en pakistansk journalist och bloggare baserad i Nederländerna, skulle ha mördats av Muhammad Gohir Khan, en brittisk medborgare av pakistanskt ursprung. Han dömdes för att ha konspirerat för att mörda Goraya.

Bortförd och torterad i Sverige
Sajid Hussain redaktör för Balochistan Times, hittades död i Fyrisån i Uppsala i april 2020. I juli 2020 avslöjade RSF i ett internt memo från Pakistans underrättelsetjänst som innehöll en lista över journalister baserade utomlands som ska hållas under övervakning. Om nödvändigt ska man ”närma sig dem genom lämpliga kanaler” för att få dem att avstå från ytterligare anti-pakistansk ”retorik”.

De många fallen av journalister som utsatts för hot, bortförande och tortyr är en av huvudorsakerna till att Pakistan nu är rankad på 157:e plats av 180 länder i RSF:s Internationella Pressfrihetsindex 2022.

Bild: Free Malaysia Today / Daniel Bastard, RSF