Pakistansk journalist hotad för artikel om korruption

Reportrar utan gränser (RSF) fördömer det hot en pakistansk affärsmans riktat mot journalisten Hamza Azhar Salam som avslöjat att affärsmannen är inblandad i en framträdande korruptionsskandal. RSF uppmanar Pakistans regering att garantera journalistens säkerhet.

Hoten framfördes i ett telefonsamtal som Hamza Azhar Salam – redaktör för tidningen The Pakistan Daily – fick den 9 december, dagen efter att han publicerade en artikel som antydde att fastighetsmagnaten Malik Riaz hjälpte dåvarande premiärminister Imran Khan att lura staten på miljontals dollar år 2019. Om artikeln och en tweet om artikeln inte raderades, skulle ”ingripanden, alternativ till lagliga ingripanden, användas”, fick Salam höra av en man som arbetade för Riaz.

– Den här typen av hot är absolut oacceptabelt, säger Daniel Bastard, chef för RSF:s Asien-Stillahavs kontor. Näringslivet får absolut inte använda hot för att förhindra avslöjandet av frågor som är av stort intresse för medborgarna i Pakistan. Vi uppmanar premiärminister Shehbaz Sharifs regering att göra allt som är nödvändigt för att säkerställa att Hamza Azhar Salam skyddas och att respekten för rättsstatens principer garanteras. Artikeln, publicerad med Salams by-line, redogjorde för att Farah Gogi, en nära vän till dåvarande premiärminister Imran Khans fru, flög till Dubai den 29 april 2019 ombord på ett plan som ägs av Bahria Town, Riazs byggföretag.

Korruptionsskandal
Tidpunkten för resan är viktig eftersom den sammanföll med försäljningen i Dubai av diamantsmycken som Khan hade fått av den saudiske kronprinsen Mohammad bin Salman. Khan ska ha sålt smyckena för två miljoner dollar i strid med bestämmelser som föreskriver att gåvor som tagits emot av regeringsrepresentanter från utländska ledare tillhör staten. Den påstådda överträdelsen har använts av Pakistans valkommission som skäl för att förbjuda Khan från att kandidera till offentliga uppdrag under fem år. -Konsekvensen av min artikel var att Bahria Towns vd Malik Riaz aktivt underlättade en korruptionshandling av Farah Gogi som i slutändan gynnade dåvarande premiärminister Imran Khan och hans familj, säger Salam till RSF.

Omfattande inflytande
Förutom att hota Salam, kräver Riaz också att han betalar 10 miljarder rupier (mer än 400 miljoner kronor) i skadestånd. Salam har försökt göra motstånd med lagliga medel men säger att fastighetsmagnatens inflytande sträcker sig till många områden i det pakistanska samhället, inklusive rättssystemet.

– Malik Riazs familj är känd för att använda beväpnade gangsters för att skrämma människor, säger Salem. Jag har fått rådet att byta bostad ofta och att begränsa mina kontakter med omvärlden. Jag försöker fortfarande leva ett normalt liv, men jag lever i rädsla på grund av hoten från Bahria Town. Salams rädsla bör tas på allvar eftersom nästan alla mord på journalister i Pakistan under de senaste 20 åren är oupplösta och mördarna är ostraffade.

 

Pakistan rankas på 157:e plats av 180 länder i RSF:s Pressfrihetsindex 2022.