Reportrar utan gränser (RSF) uppmanar pakistanska åklagare att lägga ned åtalet mot två journalister som anklagas för myteri.
– Det är helt absurda anklagelser som i värsta fall kan leda till dödsstraff. Det är genant för Pakistan att dessa löjeväckande anklagelser ens har uttalats. Det visar att landets rättssystem är sjukt och att det behövs bot och bättring, säger Reportrar utan gränsers ordförande Erik Larsson.
I anmälan som lämnades in till polisen den 12 juni anklagas journalisterna Wajahat Saeed Khan, en frilansare baserad i USA, och Shaheen Sehbai, tidigare redaktör för tidningen The News International för ”medhjälp till myteri”.
I samma anmälan nämns även två tidigare arméofficerare – Adil Raja och Syed Haider Raza Mehdi – som ofta kritiserar den nuvarande arméledningen på Youtube och i andra sociala medier.
RSF har sett en kopia av anmälan som lämnades in av en man som namnger sig som Muhammad Aslam. Mannen hävdar att han den 9 maj såg 20 demonstranter stadsdelen G-11 i Islamabad. Enligt mannen twittrade demonstranterna kritiska meddelanden och lade ut videoinlägg. I anmälan uppges även att de två journalisterna var på plats samt de två tidigare arméofficerarna.
Demonstrationen var ”en planerad konspiration och ömsesidig överenskommelse”, där dessa fyra personer ”hjälper antistatliga organ” som vill ”försvaga armén” och ”öka terrorismen” i Pakistan, hävdar mannen som gjorde anmälan.
RSF har fastställt att de fyra personerna, de två journalisterna och de två före detta arméofficerarna inte har något gemensamt. De uttalanden som de två före detta arméofficerarna gjort på sociala medier kan bryta mot bestämmelser om militär sekretess. Men de två journalisterna har bara utövat journalistik.
– Det råder ingen tvekan om att det enda syftet med denna löjliga anmälan är att skrämma de två journalisterna till tystnad. Med tanke på det absurda i de påstådda bevisen uppmanar vi åklagarmyndigheten i Islamabad att avvisa denna anmälan. Rättsstatens trovärdighet i Pakistan och framför allt, rättsväsendets oberoende inför oacceptabel militär inblandning står på spel, säger Daniel Bastard Chef för RSFs Asien-Stillahavsområdet desk.
De senaste veckorna har det varit politisk turbulens i Pakistan då oppositionen kräver nyval. I samband med det har journalister utsatt för trakasserier av militären och underrättelsetjänsterna. Pakistan ligger på plats 150 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Pakistan är ett av världens farligaste länder för journalister att jobba i och kritik mot regeringen eller armén kan leda till åtal.
Bild: Journalisterna Wajahat Khan (vänster) och Shaheen Sehbai. Foto: WSK – Youtube – DB/RSF