Reportrar utan gränser (RSF) fördömer det nioåriga fängelsestraffet som Pham Doan Trang dömts till, en vietnamesisk journalist som tilldelades RSF:s pressfrihetspris 2019. Efter 434 dagar i godtyckligt frihetsberövande, fick alltså Pham Doan Trang en dom som sätter munkavle på en ledande kämpe för pressfrihet i Vietnam och världen, säger RSF.
I en rättegång inför en folkdomstol i Hanoi, dömdes Pham Doan Trang för ”antistatlig propaganda” enligt artikel 117 i Vietnams strafflag. Rättegågnen tog bara nnågra timmar. Åklagarmyndigheten begärde ett fängelsestraff på sju till åtta år, men domaren Chu Phuong Ngoc gav henne nio år med motiveringen att hennes beteende var ”farligt för samhället” och utfördes med ”avsikten att bryta mot det socialistiska systemet.
– Domen mot Pham Doan Trang är en fars, och ytterligare ett bevis på Vietnams förtryck på journalister. Pham Doan Trang är en av landets modigaste och mest kända journalister, en förebild för många unga vietnameser. Därför tystas hon, säger Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser, Sverige.
– Det är en politisk dom där en journalist straffas bara för att ha försökt informera sina medborgare. Vi uppmanar det internationella samfundet att införa sanktioner mot de vietnamesiska tjänstemän som är ansvariga för Pham Doan Trangs oacceptabla öde. Vi kräver hennes omedelbara frigivning, säger Daniel Bastard, chef för RSF Syd Asien-kontor.
Trang, som greps i sitt hem i Ho Chi Minh-staden natten den 6 oktober 2020, har hållits frihetsberövad i mer än ett år fram till den 19 oktober 2021, då hon överfördes till ett interneringscenter inför sin rättegång. Datum för rättegången var satt till den 4 november men sköts upp i sista minuten, några dagar efter att åtta FN-experter utfärdat ett gemensamt uttalande den 25 oktober där de krävde att hon skulle friges.
RSF startade en internationell kampanj för hennes frigivning omedelbart efter hennes arrestering. Den innehåller en sammanställning av videor där vietnamesiska journalister och bloggare som bor utanför Vietnam uttryckte sitt stöd för Trang.
Kamanjen #FreePhamDoanTrang samlar in namnunderskrifter för att stödja Phad Doan Trang. Kampanjen pågår fortfarande.
I en annan video som släpptes i april i år, gav RSF:s pressfrihetspristagare baserade i länder runt om i världen, inklusive Polen, Turkiet, Indien och Filippinerna, uttalanden för att uppmärksamma Trangs och Vietnams journalisters öde i allmänhet.
Enligt RSF:s barometer för antalet fängslade och dödade journalister, sitter ett rekordhögt antal, 43 journalister och bloggare, för närvarande fängslade i Vietnam. Det är världens tredje största fängelse för journalister.
Vietnam är rankad på plats 175 av 180 länder i RSF:s Pressfrihetsindex 2021.
Photo: TTXVN – RSF