Polens nya regering vill begränsa antalet medier ett företag kan äga och även det utländska ägandet av landets privata medier. Åtgärderna beskrivs som en återpolonisering och dekoncentrering. Reportrar utan gränser (RSF) uppmanar EU:s nuvarande ordförande land Tyskland att påminna Polen om att landet bör hedra rättsstatens grundläggande principer.
Efter presidentvalet den 12 juli fortsätter det regerande Lag-och Rättvistepartiet, PiS, att begränsa pressfriheten i Polen. Partiledare Jarosław Kaczyński avslöjade i sin första intervju efter valsegern regeringens nya mediestrategi. Regeringen vill stifta en lag om återpolonisering av medier.
Enligt den nya ska utländskt ägande av polska medier begränsas till 15-30 procent. Lagen ska också omfatta en dekoncentration, som ska begränsa det antal medier som en mediegrupp kan äga. Återpoloniseringen ska, enligt Jarosław Kaczyński, ”säkerställa att det finns fler medier som presenterar världen mer sanningsenligt”. Lagen om ”dekoncentration” innebär, enligt partiledaren, att Polen anpassar sin konkurrenslagstiftning till EU:s regler. Det verkliga målet är att påverka oberoende mediers redaktionella policy.
Jarosław Kaczyński anser att ”media i Polen borde vara polska”. Han hävdar att ”tyskarna” blandade sig i presidentvalet genom bland annat den tysk-schweiziska mediegruppen Ringier Axel-Springer, vars polska dagstidning Fakt under valkampanjen rapporterade om ett fall med en pedofil som benådats av president Andrzej Duda.
Tidningen Fakt behandlas sedan valet som en paria av den polska kulturministern och flera regeringsdepartement har sagt upp prenumerationen på tidningen. En lag om återpolonisering skulle göra det möjligt för polska affärsmän och banker att förvärva andelar i medier, som till exempel Polska Press, ett förlag som för närvarande ägs av det tyska företaget Verlagsgruppe Passau och som kontrollerar 20 regionala medier.
Lagen om en ”dekoncentrationen” skulle kunna rikta in sig på Agora som ger ut dagstidningen Gazeta Wyborcza, en tidning som regeringen försökt skrämma med inte mindre än 55 stämningar. Ett annat potentiellt mål kan vara den USA-baserade Discovery, ägare av TVN, en inflytelserik TV- kanal som under valrörelsen smutskastades av public service kanalen TVP.
Strategin för att få kontroll över privatägda medier påminner om den mediepolitik som bedrivs i Ungern där regeringen fortsätter att strypa de få oberoende medier som ännu finns kvar. Det senaste offret är nyhetssajten Index.hu.
Under EU:s senaste toppmöte gick Ungerns och Polens regeringar samman och blockerade ett avtal som innebar att mottagare av pengar från EU:s ekonomiska återhämtningspaket måste respektera rättstatens principer.
– Tyskland står Polen nära, men man har samtidigt lovat att under sitt EU-ordförandeskap främja rättsstatsprincipen i unionen. Det är upp till bevis nu. Dags att agera. Vi förväntar oss att Tyskland som ordförandeland hittar en kompromiss som villkorar tillgången till EU-stöd med respekten för rättsstatsprincipen, inklusive respekt för pressfrihet och någon form av effektiva sanktioner om villkoren inte efterlevs, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.
Samtidigt som den nya medielagstiftningen diskuteras i regeringen fortsätter PiS att sätta press på det polska public service-bolaget som hjälpte partiet att vinna presidentvalet. Enligt en ny förordning som antogs av Polskie Radio den 20 juli, är alla anställda skyldiga att meddela ledningen om kontakter med eller inbjudningar från andra medier. De är förbjudna att tacka ja till inbjudningar och prata med andra medier utan styrelsens godkännande. Och om de får tillstånd är det förbjudet att uttrycka några personliga åsikter om politiska, religiösa eller etiska frågor.
Polen rankas på plats 62 av 180 länder i RSF:s pressfrihetsindex.