Polens president stoppar föreslagen medielag

Polens president Andrzej Duda stoppar den kontroversiella medielag som Reportrar utan gränser, RSF, har kritiserat för att angripa fria medier. Lagen har tidigare godkänts av landets parlament, sejmen och den syftade till att begränsa utländskt ägarskap av polska medier. Så väl oppositionen i Polen som EU har tidigare kritiserat lagförslaget. Kritikerna menar att syftet varit att tysta den oberoende nyhetskanalen TVN24, som ägs av ett kommersiellt amerikanskt mediabolag.

RSF har tidigare vänt sig till den polska senaten och förklarade sin oro för den föreslagna lagändringen om utländskt medieägande. RSF förklarade också det direkta hot som lagen utgör för så väl pluralismen inom media som för tv-kanalen TVN24.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har tagit fram lagförslaget, som presenterades den 7 juli, med förevändning att det ska bekämpa desinformation och försvara rikets säkerhet. Enligt förslaget ska utländska investerare utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EEA) inte kunna äga mer än 49 procent av aktierna i ett polskt mediaföretag.

Oppositionen har varit ljudlig, och tusentals demonstranter som efterlyser ”fria medier” marscherade genom Warszawa söndagen den 19 december, två dagar efter att det Lag och rättvisa ignorerade senatens invändningar och höll en hastig slutomröstning om lagförslaget ”Lex TVN” i Sejmen, underhuset och fångade oppositionen ovetande på tröskeln till parlamentsuppehållet.

Som en del av kampen mot det gradvisa övertagandet av Polens media riktade RSF tillsammans med 16 andra icke-statliga organisationer ett gemensamt brev till president Duda den 21 december. I brevet uppmanades presidenten att lägga in sitt veto mot lagen mot TVN med motiveringen att den utgör en ”grundläggande hot mot mediefrihet och pluralism i Polen.”

På måndagen den 27 december meddelade President Andrzej Duda att han lagt in sitt veto mot den föreslagna lagändringen, som skulle tillåta regeringen att ta kontroll över den första oberoende mediegruppen, TVN. Det är goda nyheter för den hårt drabbade pressfriheten i Polen.

Sedan  Lag och Rättvisa blev det styrande partiet 2015 har Polen fallit 46 platser i RSF:s Pressfrihetsindex och är nu rankad på 64:e plats av 180 länder.

Foto: AFP