Det är den Bangladeshiska polisens ökända elitstyrka, Rapid Action Battalion, (RAB) som lett undersökningen sedan april. De senaste veckorna har RAB koncentrerat sig på att förhöra parets sexårige son Megh som befann sig i lägenheten vid morden och fann kropparna.
Reportrar utan gränser uppmanar Bangladeshs mest våldsamma polisenhet att upphöra med förhören, vilka ses som ytterligare en bestraffning för familjen.– Att upprepade gånger förhöra en sexåring som redan traumatiserats på grund av att hans föräldrar mördats är olagligt och omänskligt, och strider mot all rationell logik, säger Reportrar utan gränser.
– Vi uppmanar inrikesminister Muhiuddin Khan Alamgir att ingripa och stoppa det här omedelbart. RAB borde aldrig ha utsetts som ansvariga för det här fallet. En särskild utredning skulle ha skapats från första början.– Premiärministern sa med all rätt att regeringen inte kan installera säkerhetsvakter utanför varje sovrum, men de har samtidigt skyldighet att skydda sina medborgare till varje pris, och att få ett slut på straffriheten för de som begår våldsbrott mot journalister, säger Reportrar utan gränser i ett uttalande riktat mot premiärminister Sheikh Hasina Wajed.
– Att ett traumatiserat barn utnyttjats som förhörsredskap av RAB har slagit hela landet med häpnad och förfäran. Han utfrågas av svartklädd RAB:s personal inför tv-kameror. Det är en grov kränkning mot barns rättigheter, säger journalisten och bloggaren Abu Sufian till Reportrar utan gränser.– Enligt hans familjemedlemmar är Megh redan ett traumatiserat barn. Den här meningslösa processen får honom att återuppleva hela mardrömmen om och om igen, vilket gör hans mentala tillstånd allt värre.
Förhören av Megh inleddes den 31 oktober. Enligt pojkens morbror förhördes han i nära tre timmar på RAB:s högkvarter i förorten Uttara utan att kunna svara på några frågor. Meghs läkare har informerat myndigheterna om att förhören skulle kunna orsaka honom fysiska och psykiska men.
RAB:s talesman vägrar beskriva det som “förhör” eftersom Megh redan hade varit på RAB:s högkvarter och morbrodern var närvarande den 31 oktober.
När Sagar Sarowar, nyhetsredaktör på Maasranga Television, och Meherun Runi, reporter på ATN Bangla, mördades den 11 februari, sa den dåvarande inrikesministern Shahara Khatun att mördarna skulle gripas inom 48 timmar. Nio månader senare går de fortfarande fria.
Strax efter dubbelmordet genomförde landets journalistkår demonstrationer som krävde att de ansvariga ska gripas. Sedan dess har de gradvis förlorat förtroendet för myndigheternas förmåga att genomföra en effektiv undersökning, och journalistkåren fortsätter att uttala sitt missnöje.
Den nya inrikesministern Muhiuddin Khan Alamgir offentliggjorde en lista över de sju misstänkta som gripits den 9 oktober. Offrens familjer uttryckte starkt tvivel, och tror att de misstänkta publicerats som en distraktion med avsikt att skydda den verkliga mördaren.
Journalister har också kritiserat det faktum att RAB har skickat DNA-prov från brottsplatsen till ett amerikanskt labb den 12 juni och 17 juli eftersom polisen i Bangladesh inte har någon DNA-databas att jämföra proven med.
Hot mot journalister blir allt vanligare i Bangladesh. Landet är rankat som nummer 129 av 179 länder i Reportrar utan gränsers senaste pressfrihetsindex.