Politiker uppmanas ta ansvar efter attacker på journalister

Vid slutet av marschen lämnades en handskriven uppmaning till Evariste Boshab, talare i nationalförsamlingen och generalsekreterare i det styrande partiet PPRD. Demonstranterna kräver att Yves Kishombe som också är medlem i PPRD ska tvingas avgå från sin position som parlamentariker.

”Vi uppmanar er att ta hänsyn till kongolesiska journalisters sak. Med tre månader kvar till president- och parlamentsvalet i november är det extra viktigt att journalisternas yttrandefrihet och medborgarnas rätt till information säkerställs,” skriver Reportrar utan gränser i ett brev till Evariste Boshab. ”Som generalsekreterare för PPRD måste du påminna representanterna för ditt parti om deras skyldighet att respektera journalisters frihet och fysiska integritet.”

Politisk rivalitet är normalt inom en demokrati, speciellt under en valkampanj, men alla försök att skrämma eller neutralisera journalister på grund av politiska sammandrabbningar är oacceptabla. Yves Kishombe hotade och förolämpade journalisten Eugénie Ntumba, chefredaktör för tv-stationen RTVS1. Journalistorganisationer och ordföranden i flera ledande medier har reagerat genom att införa en sex månaders bojkott av rapportering av Yves Kishombes aktiviteter, och att starta ett supportnätverk för Eugénie Ntumba.

Serge Kembila, kameraman anställd på tv-stationen RTG@, attackerades medan han filmade Evariste Boshab som höll tal under PPRD:s kongress i Kinshasa den 19 augusti. Tv-kanalen RTG@ hör till mediegruppen L’Avenir som ägs av en parlamentariker som precis har lämnat PPRD. Han berättade för Journaliste en Danger att PPRD:s generalsekreterares livvakter och andra medlemmar av hans säkerhetstjänst slagit honom efter att de noterat namnet på hans pressväst. De tog hans kasetter och anklagade honom för att filma de tomma sätena på stadion.

Slutligen har en sammansvärjning för att döda Kizito Mushizi, en journalist baserad i Bukavu, rapporterats. Kizito Mushizi har varit chef för den lokala radiostationen Radio Maendeleo och lokal ledare för det kongolesiska pressförbundet UNPC. Han är nu presstalesman för oppositionspartiet UNC. Enligt den information som Kizito Mushizi själv har fått presenterades planen att döda honom vid ett möte i Bukavu den 11 augusti.

Åtta personer, däribland ledande partimedlemmar och tre soldater, var närvarande. Komplotten grundas i rädsla att Kizito Mushizi, som är en respekterad offentlig person, skulle kunna mobilisera stöd för oppositionen UNC. Hans rykte och populäritet i Sud-Kivu är ett resultat av hans många år som högprofilerad journalist och hans försvar av mediefrihet.