Premiärministern uppmanas att släppa alla samvetsfångar

Bäste premiärminister, Regeringen har utlovat amnesti för över 10 000 fångar på Vietnams nationella högtidsdag den 2 september. Reportrar utan gränser välkomnar frigivningen av bloggaren Nguyen Van Tinh och poeten Tran Duc Thach som dömdes för ”propaganda mot den socialistiska staten” till tre och ett halvt respektive tre års fängelse 2009. Vi uppmanar regeringen att gå ännu längre och släppa alla samvetsfångar i Vietnam i samband med högtiden, i synnerhet de 17 bloggare och tre journalister som, enligt våra uppgifter, fortfarande är fängslade. Regeringen måste uppfylla sina löften och garantera yttrandefrihet. Genom att släppa människorättsaktivister, journalister och bloggare i början av din andra mandatperiod som Vietnams premiärminister skulle du signalera en vilja för ökad öppenhet. Vi vill särskilt rikta er uppmärksamhet mot fallen som rör Vi Duc Hoi, Pham Minh Hoang, Paulus Le Son, Cu Huy Ha Vu och Nguyen Van Ly. Den pro-demokratiska aktivisten Vi Duc Hoi greps den 27 oktober 2010 och dömdes i april till fem års fängelse och tre års husarrest för antistatlig propaganda. Han tilldelades ett pris från människorättsorganisationen Human Rights Watch 2009.

Pham Minh Hoang, en fransk-vietnamesisk bloggare som går under namnet Phan Kien Quoc, dömdes den 10 augusti till tre års fängelse och tre års husarrest för att ha försökt störta regimen. Vittnen såg bloggaren Paulus Le Son när han greps utanför sitt hem i Hanoi den 3 augusti under en polisaktion där tio katoliker utsattes för våld. Dagen innan hade han försökt komma in på nätaktivisten Cu Huy Ha Vus överklagningsförhör i Hanoi. Det är andra gången Paulus Le Son, som skriver för den lokala tidningen www.chuacuuthe.com, grips i år. Bloggaren Cu Huy Ha Vus sjuåriga fängelsedom för antistatlig propaganda fastställdes efter överklagande den 2 augusti. Sonen till poeten Cu Huy Can greps i november 2010 för att ha förespråkat ett flerpartisystem på internet och i utländska medier.

Nguyen Van Ly, katolsk präst, människorättsaktivist och redaktör för den lokala publikationen Tu Do Ngon Luan, sändes tillbaka till fängelset den 26 juli trots sin dåliga hälsa. Han dömdes till åtta års fängelse 2007 för antistatlig propaganda, men fick ett års villkorlig frigivning i mars 2010 av medicinska skäl. Nguyen Phuong Nga, talesperson för Vietnams utrikesdepartement, insisterade den 27 juli på att ”alla grundläggande rättigheter finns i Vietnams konstitution och i de lagar som baseras på den” och ”respekteras också i praktiken.” Hon påstår att ”ingen straffas för att uttrycka sina åsikter” i Vietnam. Reportrar utan gränser uppmanar er att respektera Vietnams åtaganden genom att släppa dessa fångar. Vi tackar för uppmärksamheten ni kommer att ägna vår begäran. Vänligen, Jean-François Julliard, generalsekreterare