Press på åklagaren i Dawit-fallet

Det var i somras tre jurister polisanmälde Eritreas president, hans rådgivare och några av hans ministrar. De anmäls eftersom det är landets ledning som är ansvarig för att Dawit Isaak och flera andra journalister greps 2001 när regimen stängde alla landets oberoende tidningar. Några av dem besöker ibland Sverige.

Flera journalister, däribland svensk-eritreanske Dawit Isaak, har suttit fängslade i över 13 år trots att de vare sig åtalats eller dömts för något brott. Dawit Isaak hålls isolerad. Varken hans familj, advokat, Röda Korset eller svenska diplomater får besöka honom. Allt detta strider mot både eritreanska och internationella lagar och regler. Juristernas polisanmälan gäller tortyr, påtvingat försvinnande och brott mot mänskligheten.

Hittills har svenska åklagare avvisat tanken på en utredning. Åklagarmyndigheten i Stockholm hävdar att det uppenbart att brott inte går att utreda eftersom de misstänkta Eritrea inte väntas samarbeta.

Juristerna har därför begärt att Riksåklagaren överprövar beslutet. Nu hoppas Betlehem och Esayas Isaak att riksåklagare Anders Perklev skall ta upp fallet.

Tidigare har bland andra Kerry Kennedy från Robert Kennedy Center for Justice and Human Rights, East and Horn of Africa Human Rights Defenders och Article 19 i Nairobi krävt en utredning.

– Det vore en parodi på rättvisa att lägga ner fallet utan att ens försöka ge juridiken en chans, skrev Kennedycentret i ett brev till Riksåklagaren 25 november.

Även bland andra Raoul Wallenbergs svägerska och brorsdöttrar har påpekat hur viktigt det är att svenska myndigheter står upp för de mänskliga rättigheterna och till skydd för svenska medborgare där de har en möjlighet – som i det här fallet.