Flera journalister har gripits och läget är nu mycket allvarligt, uppger journalistorganisationer i Sudan. 2020 delade Reportrar utan Gränser Sverige ut pris till Sudanese Journalists Network (SJN) som är en av organisationerna som kämpar för att uppmärksamma attackerna mot medier.
Striderna mellan regeringsarmén och den paramilitära rebellgruppen Rapid Support Forces (RSF) har tilltagit de senaste veckorna. Ett 40-tal journalister har gripits sedan kriget startade för en månad sedan, uppger organisationen Sudanese Journalists Syndicate. De gripna journalisterna ska ha tagits av regeringsarmén, paramilitära RSF samt andra väpnade grupper.
Reportrar utan gränsers egen statistik visar på ett lägre antal, vilket kan förklaras med att mätmetoderna är annorlunda.
För fyra år sedan tilldelades Sudanese Journalists Network (SJN) Reportrar utan gränser Sveriges pressfrihetspris för sitt arbete att stärka medierna i landet. Organisationen grundades 2008 som ett svar på att Omar al-Bashirs regim införde restriktiva medielagar. Sedan dess har nätverket konsekvent arbetat för journalisters rättigheter och för pressfrihet genom att rapportera om de hot och förföljelser journalister utsätts för. Kring 2019 såg läget ut att ljusna i Sudan då diktatorn Omar al-Bashir avsattes.
2021 tog dock militären makten i landet med paramilitära gruppen Rapid Support Forces (RSF) godkännande. Den 15 april 2023 utbröt dock strider mellan regeringsarmén och den paramilitära gruppen.
Medierapporteringen från konflikten är bristfällig. Det är oklart hur många som dödats. Uppskattningarna varierar från 15 000 till 150 000, enligt International Rescue Committee. Kriget har lett till en svältkatastrof. Hälften av landets befolkning, 25 miljoner, är nu i behov av humanitärt stöd. Att rapportera från Sudan är nu förenat med stor fara.
– Det här visar hur viktigt det är med journalister på plats. Utan en bra och oberoende rapportering får omvärlden inte veta vad som händer, säger Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.
Reportrar utan gränser varnade strax efter att konflikten utbröt att båda sidorna medvetet attackerade medier.
Redaktioner har attackerats och plundrats och övergreppen mot journalister har ökat markant. Det har gjort att många journalister har flytt till grannländerna.
I årets pressfrihetsindex, som publicerades i maj 2024, konstateras också att journalister blir systematiskt attackerade och förolämpade, till och med gripna och torterade, i samband med att de bevakar demonstrationer. Övergreppen görs både av den reguljära armén och Rapid Support Forces. I synnerhet kvinnliga journalister utsätts för hot, skrämsel och repressalier. De som trakasserar och attackerar journalister skyddas av myndigheterna och undgår straff. Sudanese Journalists Network och Media and Human Rights Network är organisationer som dokumenterar kränkningar mot journalister.
Sudan ligger på plats 149 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.
Foto: AFP