Journalister arresteras. Statliga medier ställs under militär kontroll. Internet kopplas bort. Reportrar utan gränser (RSF) fördömer kuppen i Sudan och varnar för att den får allvarliga konsekvenser för friheten att rapportera nyheter.
Militära styrkor stormade sudanesiska radio- och tv-högkvarter och arresterade anställda, rapporterade informationsministeriet på sin Facebook-sida strax före midnatt den 24 oktober, när statskuppen inleddes. Kort därefter kopplades internet plötsligt bort och soldater arresterade premiärministern och andra civila medlemmar av övergångsregeringen.
Sedan dess har militären fortsatt att upprätthålla extremt strikt kontroll över all information om kuppen, ledd av general Abdel Fattah Al-Burhan, och om det våldsamma tillslaget mot protester. Internet är fortfarande otillgängligt, enligt Netblocks som övervakar internet. Flera journalister har gripits. Maha Al-Talb, korrespondent för Bloomberg och Al-Sharq, tillbringade timmar i polisens förvar den 25 oktober. Fayez Al-Seleik, kolumnist för tidningen El Democratis, greps kort efter att ha lämnat en intervju på Al Jazeeras Khartoum-byrå där han kritiserade kuppen El Democrati har varit en särskild måltavla för militären.
Den 28 oktober gjorde säkerhetsstyrkor en razzia mot dess högkvarter och arresterade chefredaktören, El-Haj Warrag, i hans hem. Nu kontrolleras de statligt ägda medierna av militären. De sänder propaganda som hyllar de väpnade styrkorna och attackerar kuppens motståndare. Maher Abugoukh, chef för statliga TV:s nyhets- och aktualitetsprogram, arresterades i sitt hem den 26 oktober efter att ha uttryckt reservationer mot militären när han intervjuades av flera radio- och TV-program i början av oktober. Cheferna för den sudanesiska nyhetsbyrån och pressrådet har båda fått sparken.
–Militärkuppen äventyrar de bräckliga vinsterna från revolutionen som för två år sedan avsatte den autokratiske Omar al-Bashir, säger Arnaud Froger, chef för RSF:s Afrika-desk. Vi fördömer starkt återkomsten av dessa rovdriftsmetoder. Och vi uttrycker vårt stöd för journalister och media som modigt försöker täcka händelserna, trots en mycket fientlig miljö och en pressfrihet under belägring.
I ett uttalande fördömer det sudanska journalistnätverket SJN ”informations-blackouten” som har lämnat Sudan i ett tillstånd av isolering och hotar att återinföra sanktioner mot tidningar, censur och åtal mot journalister.
Sudan är rankad på plats 159 av 180 länder i RSF:s Pressfrihetsindex 2021.
Bild: AFP