Pressfriheten i Turkiet under attack

Under de senaste dgarna har myndigheterna också slagit till mot tidningen Notka och stängt tidningen Cumhuriyets hemsida i vad som verkar vara en kampanj för att tysta regimens kritiker.

Flera av Dogans nyhetsmedier – som inkluderar dagstidningen Huuiyet, CNN Turk TV och nyhetsbyrån DHA har under en längre tid riktat skarp kritik mot president Recep Tayyip Erdogans regering.

Attackerna mot medieföretaget Dogan har eskallerat under de senaste månaderna. President Erdogan har personligen anklagat Dogan för att understödja terrorism och för att medverka till att destabilisera landet. Anklagelserna ökade i omfattning i anslutning till parlamentsvalet i juni och åter när strider utbröt mellan regeringsstyrkor och kurdiska PKK-rebeller i juli.

Censuren har ökat samtidigt som säkerhetsläget har förvärrats. Turkiet befinner sig i en mycket allvarlig kris.

Arbetsförhållandena för utländska journalister har också förvärrats. Tre utländska journalister har utvisats efter att ha bevakat sammanstötningar mellan regingsarmén och PKK i sydöstra Turkiet.

– Den ökade censuren kan inte tolereras. Den är ett brott mot den turkiska författningen och mot Turkiets internationella förpliktelser. Åtgärderna som vidtagits innebär inte bara att mediernas frihet beskurits utan också att redan vidgade klyftor i samhället ökar ännu mera, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

Turkiet befinner sig på plats 149 av 180 på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.