– Pressfrihetsindexet är ett referensverktyg som betygsätter länder efter sju kriterier, bland annat mediepluralism, självcensur, yttrande- och presslagstiftning liksom hot mot journalister. Målet är att ge en tydlig bild av pressfrihetssituationen både i enskilda länder och i världen i stort, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.
Globalt har pressfrihetssituationen försämrats något under året, men de största förändringarna går att se i enskilda länder och i de mönster som används för att attackera medier runt om i världen.
– En global trend är att gummibandslagstiftning som skapats för att komma åt terrorism missbrukas för att tysta, förfölja och fängsla obehagliga röster. Vi ser det i många länder, inte minst i demokratiska som borde veta bättre, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.
USA faller hela tretton platser på listan efter att, med mycket kraftiga metoder, gett sig efter visselblåsare under skydd av terror- och spionagelagstiftning. England följer efter nedåt, bland annat efter att ha trakasserat tidningen The Guardian till att förstöra källmaterial.
Rapporten visar också tydligt hur väpnade konflikter försvårar pressfrihetsläget i ett land. I Syrien, ett land svårt sargat av inbördeskrig, har över 130 journalister och nyhetsförmedlare dödats sedan konflikten började. Både Assad-regimen och rebellgrupper ser journalister som legitima mål, tvärt emot vad all internationell lagstiftning tillåter. Landet befinner sig på den absoluta botten av Reportrar utan gränsers index. Samma utveckling kan ses i vissa afrikanska stater, såsom i Mali samt i Centralafrikanska republiken.
Längst ner på botten finns också Nordkorea, varifrån nyheter sällan ens slipper ut, liksom Eritrea, där den svenska tidningsredaktören Dawit Isaak sitter fängslad sedan över tolv år.
Läs hela rapporten (PDF, engelska).
Se vår interaktiva Pressfrihetskarta 2014