Pressfrihetskämpen Beketov död

beketov_slide_ok-2-445aa.jpg

Som chefredaktör för tidningen Khimkinskaya Pravda i staden Khimki, och en hård försvarare av lokala markresurser, ledde Beketov kampen mot en plan för att bygga en motorväg genom en närliggande skog.

Den 13 november 2008 blev Beketov misshandlad och lämnades att dö. Även om han överlevde attacken, tillbringade han månader i koma, och han tvingades amputera ett ben och flera fingrar. På grund av skallskador tappade han förmågan att tala. År 2011, återfick han sin förmågan att gå tack vare sin extraordinära viljestyrka, och en benprotes och kryckor.

Den chock som attacken orsakade tvingade regeringen att agera mot straffriheten för brott mot pressen. Ändå konstaterar Reportrar utan gränser att Beketovs angripare aldrig identifierades.

– Michail Beketov kämpade till slutet, säger pressfrihetsorganisationen.

– Han var en symbol för ett Ryssland som kämpar, för ett civilt samhälle som har uppstått under det senaste åren och som kräver respekt. Idag är det viktigare än någonsin att hans angripare ställs inför rätta. Vi kräver sanningen. ”

(Foto: Grigoriy Sisoyev / RIA Novosti, Andrey Stenin / RIA Novosti)

Länk till artikel om Beketov, skriven av Amanda Lövkvist, SILC: http://osystematiskastudier.wordpress.com/2013/02/16/bilderna-ljuger/