Pressfrihetsorganisationer kräver att Maria Ressa frias

Lägg ner fallet mot Rapplers grundare och vd Maria Ressa. Det uppmanar Reportrar utan gränser (RSF), Committee to Protect Journalists (CPJ) och International Center for Journalists (ICFJ) Filippinernas högsta domstol och har lämnat in ett gemensamt expertutlåtande till domstolen.

I ett försök att stoppa de rättsliga trakasserierna av journalisten och nobelpristagaren Maria Ressa, och hennes tidigare kollega Reynaldo Santos, har RSF den 13 juni, tillsammans med Committee to Protect Journalists (CPJ) och International Center for Journalists (ICFJ) lämnat in en inlaga till Filippinernas högsta domstol. Skrivelsen har tagits fram i samarbete med den internationella juristbyrån Debevoise & Plimpton LLP.

I inlagan hävdas att de fällande domarna mot Maria Ressa och Reynaldo Santos för ”cyberförtal”  bryter mot Filippinernas internationella förpliktelser. Anklagelserna i detta fall gäller en artikel från 2012 som publicerades av Maria Ressas nyhetssajt Rappler. Artikeln handlar om affärsmannen Wilfredo Keng och Högsta domstolens chefsdomare, som använde en bil som påstods tillhöra affärsmannen. 2017 lämnade Wilfredo Keng in en anmälan om förtal mot Maria Ressa och Reynaldo Santos. De dömdes sedan i en domstol i huvudstaden Manila. Domen överklagades och nu ska den avgöras av Högsta domstolen. Maria Ressa och Reynaldo Santos riskerar uppemot sju års fängelse.

–Tolv år efter publiceringen av en artikel som har vävts in i en kampanj mot Maria Ressa, Rappler och andra journalister, är det tydligare än någonsin att detta påhittade fall syftar till att tysta oberoende, kritisk rapportering helt enkelt inte håller. Vi uppmanar domstolen att upphäva de orättvisa domarna mot Ressa och Santos. Detta sätt att använda lagen som vapen måste få ett slut, uppger RSF, CPJ och ICFJ i ett gemensamt uttalande.

Under de senaste åren har Maria Ressa, hennes kollegor och nättidningen Rappler utsatts för en kampanj som gått ut på att tysta deras rapportering. De har stämts i domstolar och attackerats på nätet. Regeringen har, sedan 2018, tagit upp 23 enskilda fall mot tidningen och dess medarbetare.

Med hänvisning till internationell rätt och inhemska prejudikat argumenterar organisationerna att detta fall och den filippinska regeringens kriminalisering av ärekränkning inte är i linje med nuvarande juridiska praxis och är oförenlig med internationell rätt.

Journalister måste kunna publicera artiklar som handlar om ärenden som ännu inte har prövats i domstol. Risken att ställas inför straffrättsligt ansvar för påstådd felaktig rapportering av fakta – eller ännu värre, att straffas för korrekt rapportering – får en starkt avskräckande effekt och kan leda till att journalister avstår från att granska känsliga ämnen. Detta undergräver i sin tur allmänhetens rätt till tillgång till information och urholkar yttrandefriheten.

Om inlagan godtas av domstolen, skulle det vara den tredje utomstående inlagan som antas i detta mål. Det andra inlagorna kommer från FN:s särskilde rapportör om åsikts- och yttrandefrihet och International Bar Association’s Human Rights Institute.

Skrivelsen som RSF lämnar in tillsammans med de två andra organisationerna har i huvudsak jobbats fram av Natalie ReidPublic International Law Group på Debevoise i samarbete med Kristina Conti, advokat vid National Union of People’s Lawyers i Filippinerna.

Filippinerna ligger på plats 134 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

Foto: RSF