Pressfrihetspodden

I Pressfrihetspodden tar Siri Hill och Erik Larsson, båda från RSFs styrelse, upp aktuella ämnen kring just press- och yttrandefrihet. Poddens format ger tillfälle till personliga intervjuer.


Foto: Lennart Kriisa

Del 24: Journalisterna i Gaza
Intensiva bombningar av Gaza pågår sedan Hamas attacker mot Israel den 7 oktober 2023 och mitt i kriget står journalisterna. RSF får dagligen rapporter om att journalister dör, grips och skadas.
Hur ser situationen ut för de journalister som jobbar i Gaza? Och hur bevakar man ett krig som man själv är starkt berörd av?
Medverkar i avsnittet gör Saeed Alnahhal, reporter på Dagens Nyheter och styrelseledamot i RSF Sverige. Vi hör också den palestinska journalisten Haneen Harara och journalisten Lotta Schüllerqvist, tidigare medarbetare på Dagens Nyheter som vistats mycket i Gaza samt Reportrar utan gränsers ordförande Erik Larsson och programledare Siri Hill.
Del 23: Gui Minhai – ”den svenska diplomatins skamligaste ögonblick”

Gui Minhai är förläggare, publicist och svensk medborgare. Sedan 2015 sitter han fängslad i Kina. I en nyligen utgiven rapport från Granskningskommissionen undersöks svenska myndigheters agerande i fallet. Har Sverige gjort tillräckligt?

Medverkar i avsnittet gör bland annat Kurdo Baksi, journalist och debattör som engagerat sig i Gui Minhais fall.

Del 22: Yttrandefrihetens pris i Iran

Journalisten Nilufar Hamedi var en av de första som rapporterade om Jîhna Mahsa Aminis död i Teheran. Nu sitter hon fängslad tillsammans med minst 27 andra journalister som gripits när de bevakat de regimkritiska protesterna som sveper över landet.
Medverkar i avsnittet gör Johan-Mathias Sommarström, Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent, och Ashraf Bagheri, tidigare frilansjournalist från Iran. Vi hör också Parvin Ardalan, journalist och medborgarrättsaktivist från Iran.
Ljudklippen i programmet kommer från SVT.
Del 21: Hur mår miljöjournalistiken?
De motarbetas av företag, misskrediteras och få läser deras artiklar. Miljöjournalistens roll är otacksam men deras jobb är viktigt. I rapporten Hur mår miljöjournalistiken tittar Reportrar utan gränser närmare på förutsättningarna för miljö- och klimatjournalistiken i Barentsregionen.

Medverkar gör Ivar Andersen, journalist och rapportförfattare och Katarina Carlsson, verksamhetsledare Reportrar utan gränser.

Del 20: Hur känns det att bli stämd på 170 miljoner?

Det blir allt vanligare att domstolar används för att tysta journalister. Det har blivit så vanligt att det numera finns ett namn för det, SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation). Vi pratade med två journalister som stämts på nästan 170 miljoner kronor i London för en granskning som publicerats i den svenska tidningen Realtid.

Medverkar gör journalisterna Annelie Östlund och Per Agerman.

Del 19: Exiljournalister söket skydd i Ukraina, tvingas fly igen

Sedan det riggade valet i Belarus 2020 har minst 300 oberoende journalister gått i exil. Nu kämpar de för att fortsätta bevaka sitt hemland på distans.

RSF:s rapport Belarus journalister i exil beskriver situationen för de som fortsätter kämpa för att rösterna från Belarus inte ska tystna.

Medverkar gör Siri Hill, rapportförfattare och Jon Fridholm från Östgruppen. Vi hör också exiljournalisterna Tanya Kapitonova, Anton Trafimovich och Natallia Lubneuskaja.

Ljudklippen i programmet kommer från: DW, Al Jazeera och Radio Free Europe.

 Del 18: Kriget i Ukraina – desinformation, propaganda och cyberattacker
Hur ska journalister kunna bevaka konflikter där krigsföringen inte bara sker på marken utan också digitalt?
Medverkar gör Lubna El-Shanti, Sveriges Radios Östersjökorrespondent på plats i Ukraina och Ulrika Hyllert, ordförande för Journalistförbundet.
Vi hör också My Vingren, grävande journalist och expert på cybersäkerhet.

Del 17: Kina – världens största fängelse för journalister

Vinter-OS i Peking närmar sig och strålkastarljuset är riktat mot Kina – ett mångfacetterat land och världens största fängelse för journalister.

Hur skyddar du dina källor och dig själv från övervakning och hur fritt kan du rapportera i landet där myndigheterna har stenkoll?

Medverkar gör SVT:s Asienkorrespondent Ulrika Bergsten och frilansjournalisten Jojje Olsson.

Del 16: Så var pressfrihetsåret 2021

Nobels fredspris gick till journalisterna Maria Ressa och Dmitry Muratov, rekordmånga fängslade reportrar i världen och journalister flyr både Afghanistan och Belarus där pressfriheten är under attack.

Hör Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser och Katarina Carlsson, verksamhetsledare för Reportrar utan gränser, berätta om 2021 års höjdpunkter och bottennapp.

Del 15: Kvinna och journalist i Saudi – en omöjlig ekvation?

Livesamtal den 18 november på Södra teatern, Stockholm.

I Saudiarabien kan ett par ord i en nyhetsartikel, ett blogginlägg eller ett tv-inslag leda till fängelse. Att vara kvinna och journalist i det könssegregerade landet är nästan omöjligt.

Den saudiska journalisten Hana Al-Khamri har i boken ”Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia” träffat några av de saudiska kvinnor som kämpar för det fria ordet.

Medverkar gör Hana Al-Khamri och Erik Halkjaer, chefredaktör för Sveriges natur och ordförande för Reportrar utan gränser.

Del 14: Är du avlyssnad, lille vän?

50 000 telefonnummer. Minst. Så många kan vara avlyssnade med spionprogrammet Pegasus. De digitala systemen för att hålla stenkoll på vad vi säger, gör och skriver blir allt mer avancerade. Men vad kan man göra för att skydda sig?

Medverkar gör digitaliseringsexperten Mattias Beijmo och journalisten Maria Georgieva.

Del 13: Vad innebär talibanernas löfte om pressfrihet i Afghanistan?

Samtal den 25 september 2021 på Globala Torget, Bokmässan i Göteborg.

Den 15 augusti 2021 intar talibanerna Afghanistans huvudstad Kabul. Sedan dess har journalister flytt, hotats och tvingats lämna sina jobb. Samtidigt har en talesperson för talibanerna lovat att värna om pressfriheten.

Hur går det här ihop?

Medverkar gör Wali Arian, TV-journalist från Kabul, Afghanistan och Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser.

Del 12: Vad gör biståndet för pressfriheten?

Demokratin backar i världen och journalister tystas. Vad gör det svenska biståndet för pressfriheten?

Samtal den 23 september 2021 på Globala Torget, Bokmässan i Göteborg, med biståndsminister Per Olsson Fridh (MP), Afrikagruppernas Louise Lindfors och Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer.

Del 11: Kan EU lösa upp Orbáns stryptag om journalisterna i Ungern?

Vi sänder live från från Reportrar utan gränsers digitala prisutdelning av Pressfrihetspriset som i år gick till den ungerska oberoende nyhetssajten Telex.

Gästar podden gör Ewa Hedlund, som i många år bevakat EU-frågor från Bryssel och som sitter i RSF:s styrelse, samt frilansjournalisten Joakim Medin som rapporterat mycket om och från Ungern. Podden sändes på pressfrihetsdagen den 3 maj.

Producerade och spelade in gjorde Francisco Contreras.

Del 10: Pressfrihetspodden sänder live från Globala torget c/o Umeå Littfest!

Vi pratar med journalisterna Johan Persson och Anna Roxvall om deras nya reportagebok. Gästar gör också Annika Strandhäll, socialdemokratisk riksdagsledamot. Hur ofta hamnar pressfrihetsfrågorna på agendan i utrikesutskottet?

Del 9: Så skyddar sig journalister i Colombia

Journalisterna i Colombia tröttnade på att träffas på sina vänners begravningar. De bildade organisationen Flip som utvecklade metoder för att jobba i våldsdrabbade miljöer. Vi pratar med Johan Schmidt som länge arbetat med organisationen Flip samt organisationens ordförande Jonathan Bock.

Del 8: Kampen om det fria ordet i Sudan
Under 30 år var Sudan ett av världens hårdaste länder för journalister. Nu klättrar landet i RSF:s pressfrihetsindex men det finns fortfarande stora problem. Hör journalisterna från det prisbelönta Sudanese journalists network och frilansjournalisten Liselott Lindström om censur, nedlagda tidningar och övergrepp.

Del 7: Så var pressfrihetsåret 2020
Journalister grips i Belarus, mördas av drogkarteller i Mexiko och tystas i Asien under coronapandemin. Men det finns också några få tomtebloss av ljus.

Hör Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer berätta om årets Pressfrihetsrapport.

Del 6: Mordet på Jamal Khashoggi
I oktober 2018 går journalisten Jamal Khashoggi in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul, för att aldrig mer komma tillbaka.

Hör Jonathan Lundqvist, tidigare ordförande för RSF, och Ina Tin vid Amnesty, om ett mord som skakade världen.

Del 5: The predator of the free press
Har Zimbabwes president några planer på att förbättra pressfriheten i landet eller är han bara en lurig krokodil? Hör journalisten Thelma Chikwanha och Karin Elfving, vice ordförande för RSF Sverige, i ett samtal om pressfriheten i Zimbabwe.

Del 4: Valet I USA
Hör Svenska Dagbladets USA-korrespondent Malin Ekman berätta om mediernas roll och vad som präglat den amerikanska debatten so far.

Del 3: Gripen i Belarus
Dagens Nyheters fotograf Paul Hansen greps av polis i Belarus när han rapporterade om protesterna. Hör honom berätta om hur det är att arbeta i ett land där pressfriheten är under konstant attack.

Del 2: Dawit Isaak: journalisten, författaren och dramatikern
Gäst är Björn Tunbäck som kämpat i 18 år för att Dawit Isaak ska bli fri.
Del 1: Hoten mot public service
Vi inleder med att prata om hoten mot public service. Gäst är frilansjournalisten Sigrid Melchior som berättar om rapporten hon skrivit. Trevlig lyssning!

 

mer information

För mer information, kontakta:

Katarina Carlsson
verksamhetsledare