Pressfrihetspodden

I Pressfrihetspodden tar Siri Hill och Erik Larsson, båda från RSFs styrelse, upp aktuella ämnen kring just press- och yttrandefrihet. Poddens format ger tillfälle till personliga intervjuer.
Pressfrihetspodden delfinansieras av Union to Union. 


Del 15: Kvinna och journalist i Saudi – en omöjlig ekvation?

Livesamtal den 18 november på Södra teatern, Stockholm.

I Saudiarabien kan ett par ord i en nyhetsartikel, ett blogginlägg eller ett tv-inslag leda till fängelse. Att vara kvinna och journalist i det könssegregerade landet är nästan omöjligt.

Den saudiska journalisten Hana Al-Khamri har i boken ”Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia” träffat några av de saudiska kvinnor som kämpar för det fria ordet.

Medverkar gör Hana Al-Khamri och Erik Halkjaer, chefredaktör för Sveriges natur och ordförande för Reportrar utan gränser.

Del 14: Är du avlyssnad lilla vän?

50 000 telefonnummer. Minst. Så många kan vara avlyssnade med spionprogrammet Pegasus. De digitala systemen för att hålla stenkoll på vad vi säger, gör och skriver blir allt mer avancerade. Men vad kan man göra för att skydda sig?

Medverkar gör digitaliseringsexperten Mattias Beijmo och journalisten Maria Georgieva.

13: Vad innebär talibanernas löfte om pressfrihet i Afghanistan?

Samtal den 25 september 2021 på Globala Torget, Bokmässan i Göteborg.

Den 15 augusti 2021 intar talibanerna Afghanistans huvudstad Kabul. Sedan dess har journalister flytt, hotats och tvingats lämna sina jobb. Samtidigt har en talesperson för talibanerna lovat att värna om pressfriheten.

Hur går det här ihop?

Medverkar gör Wali Arian, TV-journalist från Kabul, Afghanistan och Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser.

Del 12: Vad gör biståndet för pressfriheten?

Demokratin backar i världen och journalister tystas. Vad gör det svenska biståndet för pressfriheten?

Samtal den 23 september 2021 på Globala Torget, Bokmässan i Göteborg, med biståndsminister Per Olsson Fridh (MP), Afrikagruppernas Louise Lindfors och Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer.

Del 11: Kan EU lösa upp Orbáns stryptag om journalisterna i Ungern?

Vi sänder live från från Reportrar utan gränsers digitala prisutdelning av Pressfrihetspriset som i år gick till den ungerska oberoende nyhetssajten Telex.

Gästar podden gör Ewa Hedlund, som i många år bevakat EU-frågor från Bryssel och som sitter i RSF:s styrelse, samt frilansjournalisten Joakim Medin som rapporterat mycket om och från Ungern. Podden sändes på pressfrihetsdagen den 3 maj.

Producerade och spelade in gjorde Francisco Contreras.

Del 10: Pressfrihetspodden sänder live från Globala torget c/o Umeå Littfest!

Vi pratar med journalisterna Johan Persson och Anna Roxvall om deras nya reportagebok. Gästar gör också Annika Strandhäll, socialdemokratisk riksdagsledamot. Hur ofta hamnar pressfrihetsfrågorna på agendan i utrikesutskottet?

Del 9: Så skyddar sig journalister i Colombia

Journalisterna i Colombia tröttnade på att träffas på sina vänners begravningar. De bildade organisationen Flip som utvecklade metoder för att jobba i våldsdrabbade miljöer. Vi pratar med Johan Schmidt som länge arbetat med organisationen Flip samt organisationens ordförande Jonathan Bock.

Del 8: Kampen om det fria ordet i Sudan
Under 30 år var Sudan ett av världens hårdaste länder för journalister. Nu klättrar landet i RSF:s pressfrihetsindex men det finns fortfarande stora problem. Hör journalisterna från det prisbelönta Sudanese journalists network och frilansjournalisten Liselott Lindström om censur, nedlagda tidningar och övergrepp.

Del 7: Så var pressfrihetsåret 2020
Journalister grips i Belarus, mördas av drogkarteller i Mexiko och tystas i Asien under coronapandemin. Men det finns också några få tomtebloss av ljus.

Hör Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer berätta om årets Pressfrihetsrapport.

Del 6: Mordet på Jamal Khashoggi
I oktober 2018 går journalisten Jamal Khashoggi in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul, för att aldrig mer komma tillbaka.

Hör Jonathan Lundqvist, tidigare ordförande för RSF, och Ina Tin vid Amnesty, om ett mord som skakade världen.

Del 5: The predator of the free press
Har Zimbabwes president några planer på att förbättra pressfriheten i landet eller är han bara en lurig krokodil? Hör journalisten Thelma Chikwanha och Karin Elfving, vice ordförande för RSF Sverige, i ett samtal om pressfriheten i Zimbabwe.

Del 4: Valet I USA
Hör Svenska Dagbladets USA-korrespondent Malin Ekman berätta om mediernas roll och vad som präglat den amerikanska debatten so far.

Del 3: Gripen i Belarus
Dagens Nyheters fotograf Paul Hansen greps av polis i Belarus när han rapporterade om protesterna. Hör honom berätta om hur det är att arbeta i ett land där pressfriheten är under konstant attack.

Del 2: Dawit Isaak: journalisten, författaren och dramatikern
Gäst är Björn Tunbäck som kämpat i 18 år för att Dawit Isaak ska bli fri.
Del 1: Hoten mot public service
Vi inleder med att prata om hoten mot public service. Gäst är frilansjournalisten Sigrid Melchior som berättar om rapporten hon skrivit. Trevlig lyssning!

 

mer information

För mer information, kontakta:

Katarina Carlsson
verksamhetsledare