Raif Badawi får Reportrar utan gränsers pressfrihetspris för att han, som det står i prismotiveringen, ”använde sin yttrandefrihet i ett land där samhällskritik betraktas som hädelse. Han har fått betala med sin kropp – men Saudiarabiens försök att tysta honom har istället blivit gnistan till en global proteströrelse”.
I Saudiarabien, ett land där religion och samhälle är oskiljaktigt, dömdes förra året bloggaren och aktivisten Raif Badawi till 1 000 piskrapp och tio års fängelse för att ha smädat islam. Raif insjuknade i fängelset efter att ha fått motta de första 50 piskrappen utanför al-Jafali-moskén i Jeddah. Det är ännu inte klart när straffet ska återupptas och resterande rapp ska utdelas. Fallet har fått enormt stor uppmärksamhet för dess utstuderade grymhet.
Raif Badawi själv har inte gått att nå med beskedet, eftersom han sitter fängslad i Saudiarabien, men Reportrar utan gränser har varit i kontakt med Raifs fru som lever i exil i Kanada.
– Var och en av de här betydelsefulla utmärkelserna bär på ett tydligt budskap att den fortsatta fångenskapen av Raif är en skam för hans fångvaktare. De ger mig också en chans att på nytt vädja till hans höghet kung Salman att benåda Raif och låta honom lämna Saudiarabien så att han kan komma hit till Kanada, där hans familj finns, säger Ensaf Haidar, fru till Raif Badawi.
Enligt Reportrar utan gränser blir det vanligare att religion används för att undertrycka yttrandefrihet.
– Religion får aldrig bli en ursäkt att tysta människor. Att kalla samhällskritik för hädelse är en skymf mot all anständighet. Det är en skrämmande utveckling att religionens inflytande ökar, just nu som mest i Mellanöstern. Samhällen som sätter likhetstecken mellan religiösa dogmer och samhällssystem kan aldrig genomlysas. Och det som inte kan granskas eller kritiseras går sönder, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.
Reportrar utan gränsers pressfrihetspris har delats ut årligen sedan 2003. Bland tidigare pristagare återfinns Dawit Isaak, Martin Adler, Anna Politovskaja och Malahat Nasibova.
Saudiarabien återfinns på plats 164, av 180 länder, på Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetsindex. Situationen för journalister i landet bedöms som mycket svår.
Ceremoni i Stockholm 3 maj
Priset delas ut under en ceremoni i Bankhallen på Dansmuséet, Drottninggatan 17, i Stockholm söndagen den 3 maj, klockan 16:30. Fri entré.
Vid evenemanget diskuteras press- och yttrandefrihetssituationen i Mellanöstern i samtal med:
- Bitte Hammargren, frilansjournalist och mellanösternkännare
- Ginna Lindberg, utrikeschef på Sveriges radio
- Afrah Nasser, jemenistisk bloggare
- Urban Hamid, mellanösternrapportör