Pressfrihetspris till Sudanese Journalist Network

Reportrar utan gränsers pressfrihetspris 2020 går till det sudanesiska journalistnätverket, Sudanese Journalists Network. Priset delas i år ut i samband med den Internationella dagen mot straffrihet för brott mot journalister – 2 november. 

– Situationen för journalister och pressfrihet i Sudan är fortsatt svår, men efter diktatorn Omar al-Bashirs fall har det blivit bättre. Landet klättrade på ett år 16 placeringar i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Sudanese Journalists Network har spelat en avgörande roll för försvaret av oberoende journalistik i Sudan, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige (RSF Sverige).

Sudanese Journalists Network (SJN) grundades 2008 som ett svar på att Omar al-Bashirs regim införde restriktiva medielagar. Sedan dess har nätverket konsekvent arbetat för journalisters rättigheter och för pressfrihet genom att rapportera om de hot och förföljelser journalister utsätts för. Idag har nätverket runt 700 medlemmar.

Under åren har SJN organiserat protester och demonstrationer framför bland annat parlamentsbyggnaden i huvudstaden Khartoum. Som följd har många av deras medlemmar gripits och fängslats.

I oktober 2016 bildades en allians mellan SJN och fackföreningar för läkare och advokater, Sudanese Professionals Association (SPA). När bröd och bensinpriset höjdes markant efter att subventionerna slopats av regimen i slutet av 2018 gick SJN och SPA tillsammans ut och demonstrerade och krävde höjda minimilöner.

Protesterna tog snart en politisk vändning med krav på Omar al-Bashirs avgång. Efter flera månaders protester störtades regimen den 11 april 2019. Sudan har under diktatorn Omar al-Bashirs tre decennier vid makten varit ett av de värsta länderna för journalister att verka i. Förföljelser, gripanden och nedstängningar av tidningar och tv-kanaler har varit vardag.

Medier har utsatts för ständig övervakning och censur. Efter att diktatorn avsatts och en militär övergångsregering leder landet har medieklimatet ljusnat något. Fortfarande återstår flera utmaningar innan journalister fritt kan arbeta i landet. SJN försöker att få övergångsregeringen att reformera medielagarna och skapa en ny öppnare mediepolitik.

– De gamla medielagarna som kom till under al-Bashir gäller fortfarande och nyligen infördes en internetlag som angriper onlinemedia och sociala medier vilket begränsar oss mycket. Det är även en stor utmaning att rapportera om armén. Gör vi det riskerar vi att gripas och dras inför domstol, säger Mohamed Elfatih Nayala, en av grundarna av SJN.

RSF Sverige ger årets pressfrihetspris till SJN för att de visat sig vara en oumbärlig försvarare av pressfrihet och rätten till information i Sudan, under en känslig politisk övergångsperiod, då de tog öppen ställning för oberoende journalistik och media, på sociala medier såväl som genom demonstrationer på gatorna.

Här berättar SJN om sin verksamhet – se filmen:

Sudan rankas på plats 159 av 180 i Reportrar utan gränser pressfrihetsindex.

Mer info om tidigare års vinnare finns här.