Prisregn på Dawit Isaaks födelsedag

På sin födelsedag fick tilldelades han i år den prestigefyllda Golden Pen-utmärkelsen som delas ut av World Association of Newspapers (WAN). På sin 46:e födelsedag tilldelades Dawi Isaak den prestigefylla Golden Pen-utmärkelsen. Golden Pen delas ut av World Association of Newspapers och motiveringen var ”Dawit Isaak, som tvingades fly från sitt hemland till Sverige, men återvände på grund av sitt engagemang för en oberoende press och demokratiska principer, förtjänar att berömmas för sina handlingar. Eritreas ledare, bland de mest förtryckande i världen, har valt att fängsla honom i stället.”

– Det är en mycket viktig utmärkelse som gör att Dawit Isaak och hans öde får större uppmärksamhet utanför Sveriges gränser. Vi har rekommenderat WAN att ge utmärkelsen till Dawit Isaak och är väldigt glada att de lyssnat på oss, säger Tomas Brunegård, styrelseordförande för TU och styrelseledamot i WAN i ett pressmeddelande.

På kvällen av den 27 oktober ordnades också en offentlig manifestation och debatt i Dawit Isaaks hemstad Göteborg. Det är Publicistklubbens Västra Krets som i samarbete med, bland andra, Reportrar utan gränser ligger bakom manifestationen. Ingvar Carlsson, Sveriges förre statsminister, deltog också i den debatt som ordnades. I samband med manifestationen delades också Publicistklubbens årliga Dawit Isaak-pris ut.

Priset har delats ut årligen sen 2007 och i år gick det till Dawit Isaaks bror Esayas Isaak och motiveringen lyder: ”Priset går till Esayas Isaak för att han med outtröttlig energi – utöver sin personliga kamp för sin bror – starkt bidrar till de journalistiska insatserna för att belysa Dawit Isaaks situation.

Betydande och angelägen journalistik om Dawit Isaac hade inte varit möjlig utan Esayas Isaaks medverkan. Esayas har hjälpt journalister, skribenter, filmare och publicister med nyheter, kontakter och översättningar, såväl i Sverige som utomlands.

Tack vare Esayas medverkan kunde omvärlden för ett år sedan få reda på under vilka förhållanden Dawit Isaak sitter fängslad, något som tidigare inte var känt.Att lyssna på och översätta den bild som regimtrogna eritreanska föreningar sprider om Dawit och andra regimkritiker är förenat med obehag, risker och hotelser.” Publicistklubben Väst säger i ett uttalande att de med priset vill ge ”Esayas Isaak kraft att fortsätta sitt verk och inspirera alla kollegor att fortsätta arbeta för att Dawit Isaak och andra samvetsfångar i Eritrea friges.”

Gustav Staf Rydén

Läs vidare: http://www.nyhetskanalen.se/1.1879472/2010/10/27/dawit_isaak_prisas_pa_sin_fodelsedag