Projektiler mot dagstidning efter tecknares kontroversiella kommentar

arton44607-40b43.jpg

Attacken kom efter att tidningens tecknare, Somchai Katanyutanan, som går under pseudonymen Chai Ratchaway, publicerat en kontroversiell kommentar på Facebook om premiärminister Yingluck Shinawara och förre detta premiärministern Thaksin Shinawatras syster.

– Vi fördömer attacken mot Thai Raths huvudkontor och uppmanar polisen att omedelbart identifiera de ansvariga för att därmed kunna fastställa motiv och ställa dem till svars, säger Reportrar utan gränser.

Polisen uppger att fyra män på två motorcyklar ska ha kastat projektiler på vaktkuren varav ett fönster på den krossades. Händelsen inträffade klockan 03.20 när säkerhetskamerorna vara tagna ur bruk för underhåll. Säkerhetsvakterna ringde omedelbart polisen som tog fingeravtryck på projektilerna. Attacken inträffade mitt i en tvist mellan Somchais och premiärministerns anhängare om kommentaren som Somchais publicerat på Facebook, den 30 april. Det är en bildtext till ett foto av Yingluck som dagen innan adresserat ett demokratiforum i Ulan Bator.

Bildtexten löd: ”Prostituerande är inte onda. De säljer bara sina kroppar. Men en ond kvinna säljer nationen”. Premiärministern lämnade då  in en stämningsansökan om förtal.

Chefen för stadspolisen Kamrowit Toopkrachang hävdar att förövarna kan ha planerat attacken mitt under den aktuella kontroversen för att misstankar skulle riktas mot regeringsanhängare.

Premiärministerns parti, Pheu Thai, riktar anklagelser om attacken mot Rödskjortorna, anhängare till Thaksin Shinawatra som 2006 avsattes som premiärministern. Rödskjortorna demonstrerade några dagar innan attacken utanför nyhetstidningens redaktion och krävde att tecknaren Somchai skulle straffas.

Pheu Thai fördömer attacken och har utlovat en noggrann polisutredning av händelsen.

Den 5 maj hotade teknologi- och kommunikationsministern Anudith Nakornthap att straffa de hemsidor som publicerar kritiska kommentarer om premiärministern. Han hävdade att det kan leda till nedläggning och åtal som kan resultera i fängelsestraff på upp till sju år.

Men den 7 maj, två dagar senare, backade han och sa att det bara är kriminalrätten som kan bestämma huruvida nedläggning av hemsida är aktuellt. Han tillägger också att använda internet för att uttrycka en åsikt inte kan förbjudas.