Protest mot Eritreas EU-ambassadör

– Vi demonstrerar mot att den eritreanska regimen sedan 2001 hållit flera oppositionspolitiker och journalister fängslade utan att vare sig anklagelser eller åtal riktats mot dem. Och vi kommer också att särskilt uppmärksamma Dawit Isaaks fall, säger Esayas Isaak.

Esayas Isaak är bror till den i Eritrea fängslade journalisten och svenske medborgaren Dawit Isaak som i september 2001 fängslades tillsammans med ett tjugotal andra journalister.

Vid samma tid greps också en rad oppositionspolitiker. I flera år har Esayas Isaak kämpat för sin brors frigivande genom Stödkommittén Free Dawit, och nu även genom den nybildade Svensk-eritreanska organisationen för demokrati och rättvisa. – Girma Asmerom representerar regimen i Eritrea som håller bland andra Dawit Isaak fängslad. Det är vår plikt att reagera när en av regimens representanter kommer till Sverige. Vi hoppas att så många som möjligt sluter upp i demonstrationen och visar att detta är oacceptabelt, säger Esayas Isaak.  

Eritreas EU-ambassadör besökte Sverige i maj förra året för att instruera regimtrogna Eritreaner hur de ska bemöta svenska mediers kampanj för Dawits frigivande. Demonstrationen inleddes klockan 12.00 på lördag den 6 februari utanför Backa Folkets hus i Göteborg.