Protestbrev överlämnat till Eritreas ambassad

Under Reportrar utan gränsers besök den 21 juni tog ambassadens anställda emot brevet, men kunde inte uppge några nyheter om Dawit Isaaks tillstånd. Reportrar utan gränser har tillsammans med åtta andra organisationer lämnat protestbrev till ambassaden varje tisdag sedan 2004.

– Vi tänker fortsätta göra det här tills Dawit sätts på fri fot. Det är ett slags utnötningstaktik, och förhoppningsvis så kommer droppen till slut urholka stenen, säger Urban Löfqvist, kanslichef på Reportrar utan gränser. Brevet betonar humanitära skäl för frisläppning såsom Dawit Isaaks dåliga hälsa och hans familj som väntar i Sverige. Reportrar utan gränser menar att relationerna mellan Sverige och Eritrea inte kan förbättras förrän Dawit Isaak släppts.

– Som pressfrihetsorganisation är det vår plikt och skyldighet att fortsätta kämpa för Dawit. Den dag vi skulle sluta göra det skulle vara en seger för regimen, säger Urban Löfqvist. Den 23 september i höst är det tio år sedan Dawit Isaak fängslades, och årsdagen sammanfaller med bokmässan i Göteborg. Reportrar utan gränser planerar att uppmärksamma det, bland annat genom att hålla ett seminarium om situationen i Eritrea och ställa ut en monter med information om Dawit Isaaks fall.

– Eftersom Dawit är både journalist och författare och dessutom bodde i Göteborg så känns det helt logiskt att uppmärksamma hans gripande på bokmässan, säger Urban Löfqvist. Boel Marcks von Würtemberg