Public service i Polen tar öppet ställning i presidentvalet

Andrzej Duda, outgoing Polish President (photo:AFP)

Polens public service TV har öppet valt sida i det pågående presidentvalet. TV-kanalen TVP hyllar den sittande presidenten Andrzej Duda och smutskastar motståndaren. 

Polens public service TV, TVP, bedrev inför presidentvalets första omgång i söndags en hatkampanj mot Warszawas borgmästare, Rafal Trzaskowski, som utmanar den sittande presidenten Andrzej Duda. Enligt TVP har president Andrzej Duda inga som helst svagheter medan Rafal Trzaskowski är avlönad av mäktiga fiender till Polen. Han utgör därmed ett hot mot landet, enligt TVP. Kanalen utmålar även HBTQ-frågor som ett stort hot mot landet, som håller på att återhämta sig från coronapandemin och riskerar att hamna i en djup ekonomisk kris är.

Enligt en rapport från medieföretaget Press-Service Monitoring Mediów presenterades president Andrzej Duda i TVPs nyhetsprogram Wiadomości i 97 procent av inslagen i ett positivt ljus. Tre procent av inslagen var neutrala. Samtidigt presenterades motståndaren Rafal Trzaskowski i 87 procent av inslagen ur ett negativt perspektiv medan 13 procent var neutrala.

Förutom att de båda presidentkandidaterna haft olika tillgång till offentliga medier var den valdebatt som sändes i TVP veckan före valet politiskt styrd. De flesta av frågorna var skräddarsydda för kandidaten från regeringspartiet, med fokus på ämnen som homosexuella äktenskap, religiös utbildning och flyktingar.

Samtidigt som debatten pågick genomfördes en tittarundersökning där en majoritet utsåg Warszawas borgmästare till vinnare. Undersökningen annullerades av TVP, av tekniska skäl.

Efter debatten lämnades fem klagomål in till Nationella broadcastingrådet, KRRiT. Bland annat hävdade man att president Andrzej Duda fått frågorna i förväg. Regeringen har inte mycket att frukta från rådet då det är ökänt för att försvara public services oberoende.

TVP:s kampanj mot Rafal Trzaskowski har varit så aggressiv att han lämnat in klagomål om ”brott mot integritetsrättigheter” efter att han i ett inslag den 9 juni anklagades för att ”representera (….) en mäktig utländsk lobby”. Enligt inslaget hade Rafal Trzaskowski stött ”illegal invandring till Polen” och han ”hade inte velat försvara polacker mot lögnaktiga anklagelser om delaktighet i förintelsen”.

Andrzej Duda och Rafal Trzaskowski ställs mot varandra i en andra valomgång i presidentvalet, den 12 juli. Reportrar utan gränser (RSF) uppmanar det polska parlamentet att återupprätta KRRiT:s befogenheter och oberoende i enlighet med författningsdomstolens beslut 2016.

Redan inför parlamentsvalet i slutet av oktober förra året övergav TVP också alla anspråk på att vara ett oberoende TV-företag. TVP stödde då regeringens linje och sände hatmeddelanden, bland annat en dokumentär med titeln ”Invasion” som hävdade att de avslöjade ”mål, metoder och finansiering” av Polens HBTQ-rörelse.

En polsk domstol beordrade TVP att ta bort dokumentären från Youtube då den var kränkande för rörelsens medlemmar. Enligt president Adrzej Duda är det utländska medier som sprider falska nyheter. Den falska nyheten som Andrzej Duda syftar på är en korrekt rapportering av ett av hans uttalanden om att HBTQ inte handlar om människor utan är en ”ideologi” som kan jämföras med en ”form av nybolsjevism.”

– Istället för att tjäna allmänhetens intressen tjänar TVP den polska regeringens intressen. Istället för att bekämpa desinformation, ger de den utrymme på bästa sändningstid, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige (RSF Sverige).

RSF uppmanar också EU att inkludera pressfriheten i den pågående artikel 7-förfarandet mot Polen.

– Regeringens systematiska missbruk av public service media visar att pressfrihet bör inkluderas i det artikel 7-förvfarande, som nu diskuteras i Europeiska rådet och som kan leda till sanktioner mot Polen för brott mot europeiska värderingar, säger Erik Halkjaer.

Polen är rankat på plats 62 av 180 länder i Reportrar utan gränser pressfrihetsindex 2020.