Radiojournalist skjuten till döds i östra Kongo

Han sköts tre gånger i bröstet på nära håll av tre oidentifierade män som väntade på honom utanför hans hem.

– Våldet mot mediearbetare har varit konstant i det här landet i åratal. Spänningarna kommer att öka med bara några månader kvar till presidentvalet, och myndigheterna har alltså all anledning att lägga resurser på journalisters säkerhet, till exempel genom att erbjuda skydd och bekämpa straffriheten.

Reportrar utan gränser stöder förslaget från Journalist in Danger, en partnerorganisation i D.R. Kongo, att regionala myndigheter ska ”inleda en seriös utredning avsedd att identifiera och straffa de skyldiga till mordet”. Motivet för mordet är ännu inte klargjort, men Reportrar utan gränser anser att det kan vara kopplat till hans journalistyrke och att det måste utredas. Organisationen Journalist in Danger har erhållit information som styrker den teorin.

Kambale Musonia ledde radioprogrammet “Kirumba toka tshini” (Kirumba stå upp) där lyssnare ringde in och sa att våldsbrott i Kirumba ofta sker för att brottslingar kan härja fritt med hjälp av den lokala polisen. Fem andra journalister har mördats i landets östra delar de senaste fyra åren. Den första var Serge Maheshe från Radio Okapi som dödades i Bukavu den 13 juni 2007. De andra fyra är Patrick Kikuku, Didace Namujimbo, Bruni Koko Chirambiza och Patient Chebeya Montigomo. Tre andra journalister har dödats de senaste sex åren i andra delar av landet. Franck Ngyke och Bapuwa Mwamba som mördades i Kinshasa 2005 och 2006, och Mutombo Kayilu som knivhöggs till döds i Katanga år 2006.