Radiopratare gripen av underrättelsetjänsten

– Vi är mycket upprörda av sättet han gripits på, vilket är ett medvetet sätt att avskräcka reportrar och mediearbetare. Efter upprepade trakasserier av privatägda medier har en journalist nu gripits utan fullmakt. Vi är oroliga för Ruvakuki eftersom ingenting har rapporterats om honom sedan han gripits. Finns det några bevis för att han samarbetat med rebeller? Hur behandlas han i häktet? Vi uppmanar myndigheterna att släppa honom omedelbart, säger Reportrar utan gränser.

– Han har gripits tillsammans med andra, inte som journalist utan som individ, för att kunna utredas. Han är misstänkt för att ha hjälpt en rebellgrupp. Om han är oskyldig kommer han att släppas snart, säger Télesphore Bigirimana, talesman för SNR, till Reportrar utan gränser.

Hassan Ruvakuki greps och fördes till okänd plats av polis och SNR-tjänstemän omkring klockan 17 den 28 november, när han rapporterade från en internationell konferens om skydd och förvaltning av Tanganyikasjön. Underrättelsetjänstemän genomsökte hans hem och uppges även tagit dokument som tillhör honom. Enligt de första rapporterna kan hans gripande ha orsakats av Bonesha FM:s sändning av en intervju med en burundisk medborgare som identifierat sig som ledare för en ny rebellgrupp, Abanyagihugu, i östra Burundi.

Den 25 november hotade två underrättelsetjänstemän Bonesha FM:s ledning med våld om Ruvakuki inte samarbetade med dem för att ge dem information om gruppen. Nationella kommunikationsrådet har uppgivit att medierna i Burundi förbjuds publicera eller sända information om rebellgruppen, eller kommentera dess existens. Innocent Muhozi, chef för medieövervakningscentrum i Burundi, kallar förbudet illegalt.

Amnesty International kritiserade SNR:s gärningar i augusti 2010 i en rapport med titeln “A step backwards – torture and other ill-treatment by Burundi’s National Intelligence Service.”