Radioreporter mål för granatattack

arton48040-da6b5.jpg

Diane Nininahazwe hade just anlänt till sina föräldrars hem när granaten kastades och exploderade på deras tomt och orsakade spruckna fönster, men inga personskador.
– Det som skett är helt oacceptabelt! Dessa attacker mot mediepersonal är ett sätt att tysta de få journalister som fortfarande modigt arbetar i Burundi, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.
– Hur kan regeringen hävda att landet är tillbaka i normaltillstånd när sådana här attacker sker varje dag?

Diane Nininahazwe blev måltavla för gårdagens attack efter att hon bevakat kidnappningar, plundring och boskapsstölder i Gihanga-området, i landets nordvästra provins Bubanza.

Efter att ha intervjuat folk på plats så hindrades hon från att träffa en kommunal tjänsteman. Polisen hävdade att hon behövde ackreditering från provinsguvernören för att få rapportera från området. Efter att hon gjort en liverapport via telefon, fick hon motta hotfulla meddelanden.”Andra kan ha undgått döden, men du kommer inte undan” löd ett av meddelandena. Flera journalister har fått liknande hot och cirka 50 har flytt till grannländerna, varav flertalet till Rwanda.