Rapport: Undantagstillståndets Turkiet omöjliggör journalistik

screen_shot_2016-09-26_at_15.58.16.png

Turkiets undantagstillståndet är ytterligare ett hårt slag mot landets medier som redan innan kuppförsöket var svårt utsatta. Undantagstillståndet gör det möjligt för myndigheterna att bortse från det juridiska systemet och godtyckligt tysta meningsmotståndare. Journalister har arresterats och gripits utan bevis att de ska ha varit delaktiga i kuppförsöket.

Journalister som arresterats kan hållas i inlåsta i upp till 30 dagar – och kan förvägras en advokat under de första fem dagarna. Regeringen har stängt över 100 medier, såsom tidningar, radio och tv-kanaler, vilket kraftigt underminerat den redan bristfälliga pluralismen i Turkiet. Undantagstillståndet gör det också möjligt att godtyckligt återkalla pass och presskort. Hundratals journalister har arresterats, förhörts eller åtalats. Turkiet är nu världens största fängelse för journalister.

– Det är tydligt att Erdoğan-regimen använder undantagstillståndet som en förevändning för att fängsla journalister och stänga medier, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser. De anklagas för att ha stöttat Gülen-rörelsen, som getts skulden för kuppförsöket, men det är i många fall helt orimliga påhitt. Det handlar om att ta kontroll över medierna och kunna styra informationen som når medborgarna. Det handlar också om att skrämma journalister till tystnad. De som fortfarande har en redaktion att gå till ska lära sig att inte utmana regimen. Resultatet är en utbredd självcensur.

Reportrar utan gränsers rapport har skrivits av Erol Önderoğlu som är organisationens representant i Turkiet. Önderoğlu satt själv gripen av den turkiska polisen i tio dagar efter att ha deltagit i en solidaritetskampanj med tidningen Özgür Gündem, som stängdes på grund av undantagstillståndet.

Turkiet återfinns på plats 151 av 180 länder i Reportrar utan gränsers årliga Pressfrihetsindex. Indexet sammanställdes innan sommarens händelser.

Läs hela rapporten här.