Reportrar utan gränser, som samlar och analyserar inskränkningar av yttrandefriheten världen över, ser att den här typen av övergrepp existerar i nästan alla delar av världen. Värst är situationen i den muslimska världen men långt fler länder, inklusive europeiska demokratier, har lagstiftning som förbjuder blasfemi.
– Precis som att terroristlagstiftning missbrukas för att tysta oliktänkande så används gummibandslagar mot religionskritik på samma drakoniska sätt. Politik och religion är en oerhört farlig kombination. Vi ser att religion ofta används som förevändning för att förbjuda politiska diskussioner inom helt andra områden, säger Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser.
Yttrandefrihet är en förutsättning för att kunna diskutera och förändra samhället. Om ämnen som exempelvis kvinnans position, homosexualitet eller reproduktiva rättigheter inte att tillåts diskuteras med hänvisning till majoritetssamhällets religiösa uppfattning, finns enorma hinder för att arbeta för mänskliga rättigheter i landet.
Lagstiftning mot blasfemi eller mot att ”såra troendes känslor” finns i nästan hälften är världens länder (47 procent). De största problemen finns i muslimska områden, men även europeiska länder, däribland Grekland, Italien och Irland, har lagar som påverkar möjligheten att föra en öppen diskussion.
– Det måste vara möjligt att kritisera religiösa uppfattningar precis som vilka andra idéer eller övertygelser som helst, säger Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser.
Reportrar utan gränser uppmanar alla länder att separera det religiösa och det sekulära och låta lagstiftningen stå neutral. Religionsfrihet innebär också rätten att stå fri från religion. Organisationen uppmanar också alla länder som idag har lagstiftning mot blasfemi eller religionskritik att förändra sin lagstiftning.