Rättegång återupptas mot journalister anklagade för Ergenekon konspirationen

De åtalade är de två undersökande journlaisterna Ahmet Sik och Nedim Sener och åtta journalister anställda av Oda-TV nyheternas webbplats, Soner Yalcin, Dogan Yurdakul, Baris Pehlivan, Baris Terkoglu, Muhammet Sait Cakir, Coskun Musluk, Yalcin Küçük och Müyesser Ugur.

– Det turkiska rättsväsendet misskrediterar sig självt genom att trycka på med detta absurda åtal och hålla de tilltalade i häkte, säger Reportrar utan gränser.

På kvällen den 5 januari, efter två timmars överläggning beslutades enhälligt att de tio journalisterna inte skulle släppas. De står anklagade för inblandning i en påstådd konspiration mot regeringen, känd som ’Ergenekon.’ De kommer därför att hållas kvar i häkte åtminstone till nästa förhör, den 23 januari. Då kommer några av Oda TV-journalisterna varit anhållna i nästan ett år i Silivris högsäkerhetsfängelse och Sik och Sener i nästan 11 månader.

Mer än 300 personer inklusive Alper Turgut, Turkiska journalist förbundet (TGS) och Reportrar utan gränser korrespondent, Erol Önderoglu, väntade på rättens utslag och demonstrerade utanför domstolen i Caglayan, den europeiska delen av Istanbul.

– En grundlig översyn av både anti-terrorismlagen (TMK) och straffprocesslagen (CMK) är absolut nödvändig för att de godtyckliga frihetsberövanden ska upphöra. Men liksom dessa lagar, har den hämmande rättsliga praxisen och kulturen som vi såg prov på idag utgör en stor utmaning för Turkiet, sa Önderoglu till demonstranterna.

Domstolen har också avslagit Yalcins begäran att lägga ner åtalet, samt vägrat att ta hänsyn till yttranden från experter vid tre olika universitet i Istanbul och Ankara. Deras slutsats är att de datafiler som fanns på Oda-TV:s huvudkontor, som ligger till grund för åtalet mot webbplatsen, är ett resultat av virusattack utifrån.

Domstolen var dock överens om att be den statliga enheten, Rådet för Vetenskaplig och teknisk forskning (TÜBITAK), att utföra analyser av de aktuella datorerna och hårddiskarna. De begärde också en medicinsk rapport om en av de fängslade journalister, Yurdakul, som har mycket dålig hälsa.

– Det faktum att fängelsestraff, som är tänkt att vara en exceptionell åtgärd i själva verket behandlas som normalt är mycket skadligt för våra kollegor, säger Orhan Erinç, talesman för koalitionen ’Frihet för journalister’ (GOP).

Sik och Sener, samt polisen Hanefi Avci, vittnade under den åttonde utfrågning den 5 januari. De två journalisterna sade att de absolut inte hade något gemensamt ideologiskt med Ergenekon nätverket och att rättegången hade alla kännetecken för att vara en hämndaktion från polisen och rättsliga myndigheterna, som journalisterna har kritiserat.

– För att förstå att jag inte stödjer Ergenekon, så är det bara att läsa vad jag skrivit under mina 20 år som journalist. Jag är en socialist (…) De åsikter som speglas i mitt förslag till boken ”Imamens armé” är tydliga (…) Och det är därför jag är en av de åtalade i dag, sa Sik i sitt vittnesmål.

– Jag blir måltavla eftersom jag pekade ut de ansvariga för Hrant Dinks död, sade Sener. De tre Oda TV-journalisterna, Yalcin, Pehlivan och Terkoglu, anklagade domstolen för partiskhet under veckans tidigare utfrågningar, och hävdade att de blivit behandlade på ett diskriminerande sätt. Åklagaren anklagades även för att konstruerat några av sina informationskällor.

– Varför, av de 22 000 avlyssnade telefonsamtalen, ignorerades de samtal jag hade med journalister och regeringens tjänstemän? frågade Yalcin. Terkoglu påpekade att några av de Oda-TV:s artiklar och kommentarer som ingår i åtalet har publicerats i sekulära och konservativa turkiska medier.

Reportrar utan gränser upprepar sin uppmaning att omedelbart och ovillkorligt släppa de fängslade journalister.