Rättegång för medhjälp till terrorattacken mot Charlie Hebdo

Omslag tidning Charlie Hebdo

Den 2 september startar rättegången mot 14 personer som åtals för inblandning i attackerna mot Charlie Hebdo den 7 januari 2015. ”En rättegång mot den mest extrema formen av censur”, säger Christophe Deloire, generalsekreterare för Reportrar utan gränser (RSF)

Medan de ropade ”Allahu akbar” dödade bröderna Saïd och Chérif Kouachi totalt 17 personer, varav 12 på redaktionen på Charlie Hebdo, under tre dagar i januari 2015.

Attentatsmännen dödades i samband med attackerna, men de 14 personer som nu åtalas var inblandade i förberedelser och logistik kring attacken. De försåg också gärningsmännen med pengar, vapen och bostad.

Rättegången kan bli en upprättelse för de tecknare och skribenter som dödades.

‒ Charlie Hebdo-rättegången är en rättegång mot den mest extrema formen av censur, för att använda författaren George Bernard Shaws uttryck, säger Christophe Deloire, generalsekreterare för Reportrar utan gränser (RSF).

I 90 procent av de våldsbrott som begås mot journalister världen över ställs gärningsmännen aldrig till svars. Därför är rättegången i Paris, Frankrike, viktig i kampen mot straffrihet.

‒ Denna rättegång är avgörande för alla världens Charlies. Som vi konstaterade så sent som i maj i år fortsätter karikatyrtecknare, även i Sverige, att hotas till döden eller utsättas för attacker, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

Läs också: Reportrar utan gränser fördömer hot mot karikatyrtecknare i Sverige och Ungern

Rättegången kommer att pågå till 10 november. Charlie Hebdo rapporterar dagligen från rättegången på sin hemsida.