Rättegång inleds mot två grävande journalister

Inför rätta tillsammans med dem ställs även Soner Yalçin, ägare av nyhetssidan Oda TV, och åtta av hans journalister – nyhetsredaktören Baris Terkoglu, redaktionschefen Baris Pehlivan, nyhetssamordnaren Dogan Yurdakul och reportrarna Müyesser Yildiz, Coskun Musluk, Sait Cakir och Yalçin Küçük. Reportrar utan gränser har rest till Istanbul för att närvara vid de första förhören, som del av en internationell delegation med bland andra representanter från europeiska parlamentet, europeiska journalistfederationen, (EFJ) internationella pressinstitutet, europeiska journalistförbundet och den turkiska koalitionen ”Frihet för journalister” (GÖP).

– Vi är här för att påminna om den uppmärksamhet vi riktar mot rättegången. Vi har redan varit i Istanbul två gånger i år för att uttrycka vår oro över vågen av gripna journalister, och vår solidaritet med dem. Inga framsteg har skett sedan dess, trots de ändlösa protester som hållits både i Turkiet och utomlands. Istället har man gripit allt fler, och nu är vi arga, säger Johann Bihr Europaansvarig vid Reportrar utan gränsers huvudkontor.

– Ahmet ??k, Nedim ?ener och deras åtta kolleger har hållits häktade de senaste månaderna trots att inga bevis presenterats mot dem. Rag?p Zarakolu, ledande redaktör och oberoende journalist, har suttit häktad i över tre veckor trots sin ålder och svaga hälsa. Flera andra journalister, däribland Tuncay Özkan, Baris Açikel och Vedat Kursun, har suttit häktade i flera år i väntan på rättegång. Det är inte acceptabelt.

– Åklagarna har lovat att presentera konkreta bevis mot de tio journalister som åtalas idag för att motivera att de hållits häktade inför rättegången. Var är de bevisen? Trots alla försök att påstå motsatsen är åtalet mot dem helt baserat på deras arbete som journalister. De åtalas för att ha kritiserat rättegången mot konspiratörerna ”Ergenekon” och för att ha ifrågasatt rättsapparatens neutralitet. Vissa prövas på grund av deras militära rapportering. Om de rättsliga myndigheterna inte släpper dem omedelbart utgör de ett hot mot landets demokratiska framtid.

Ahmet ??ks senaste bok ”Imamens armé” presenterades av internationella PEN på bokmässan i Istanbul den 16 november, trots att manuset beslagtagits av polisen vid en räd den 3 mars och tros vara orsaken till hans gripande. Versionen som presenterades av PEN är baserad på ett utkast från internet.

Reportrar utan gränsers generalsekreterare Jean-François Julliard och Johann Bihr fanns bland de 125 personer som skrivit under förordet. Reportrar utan gränser har tillsammans med den turkiska koalitionen ”Frihet för journalister” i ett brev uttryck sitt stöd till de fängslade journalisterna. Det är hög tid för Turkiet att sätta stopp för övergreppen mot landets journalister. Sedan 2007 har gripanden av journalister förhindrat landet från att uppnå den demokrati man strävar efter.

Reportrar utan gränser publicerade en rapport i juni om fallet Ergenekon, som på många sätt illustrerar de pågående politiska kontroverser som också drabbar landets medier.